Dojčenie a tehotenstvo - dvojičky

Katka    20.03.2020, 12:21

Som v 12.tt, čakáme dvojičky. Zároveň dojčím dcérku (necelých 11 mesiacov). Zjavne pocítila, že mliečko je už pre ňu menej výživné, začala viac papať príkrmy. No odmieta cumlík a dojčenie ju snáď jediné upokojuje, aj keď menej nasýti. Chce sa dojčiť často, no je pri dojčení nervózna, občas kuše. Viem, že "odstaviť" ju nemusím. No zároveň ma to vyčerpáva a mám trochu obavy o výživu pre bábätká v brušku. Čo by ste mi poradili?

Milá Katka,

dojčenie počas tehotenstva je možné aj v prípade, že dojčiaca matka čaká dvojičky. Normálne racionálne sa stravujúca matka nebude mať žiadne problémy s tým, aby mala dostatok živín aj pre nenarodené dieťa, aj pre dojčiace sa dieťa, aj v prípade dvojičiek, ako aj pre seba. Okrem toho, že sa bude stravovať primerane, nemusí robiť žiadne špeciálne opatrenia. Z hľadiska výživy bábätiek v brušku sa situácia veľmi nelíši od iných tehotných žien čakajúcich dvojičky, pretože tvorba mlieka je počas tehotenstva významne znížená, to znamená, že momentálne sa vám netvorí veľa mlieka. A to je aj dôvod, pre ktorý je dobre, že vaša takmer ročná dcérka začala viac papať jedlo. Dôvodom nie je zloženie materského mlieka, ale jeho množstvo. Na druhej strane aj počas tehotenstva staršie dieťa stále nejaké množstvo mlieka pije (a postupne sa počas tehotenstva jeho množstvo bude zvyšovať) a z materského mlieka teraz získava množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré podporujú jeho imunitu a zdravie, dopĺňa mu to výživu vo všetkých smeroch. Toto predstavuje aj formu ochrany pre vaše bábätká v brušku, pretože staršie dieťatko s menšou pravdepodobnosťou ochorie chorobou, ktorá by mohla byť ohrozením pre tehotenstvo. Okrem toho mu dojčenie poskytuje upokojenie, istotu, že je ešte stále milované, že má ešte stále svoje miesto u matky, umožňuje mu to nadväzovať vzťah so svojím mladším súrodencom.

Vaše staršie dieťatko je veľmi maličké a v tomto veku pre mnohé deti materské mlieko typicky získavajú z prsníka veľa mlieka a dojčenie pokrýva veľkú časť ich príjmu potravy. Jeho správanie na prsníku je prejavom zníženia tvorby mlieka. V tehotenstve však nie je možné tvorbu mlieka zvýšiť žiadnymi prostriedkami. Odporúčame vám preto túto situáciu riešiť týmito opatreniami:

Zintenzívnite fyzický kontakt s dieťaťom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom. Vyzlečte seba do pol pása a bábätko do plienky a strávte čas, keď bábätko spí, v kontakte koža na kožu.
  • Zmeňte a zlepšite polohu pri dojčení.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...). Sadnite si pri dojčení s bábätkom na fitloptu a pri dojčení ho na nej hojdajte.
  • Spite s ním spolu v posteli. Ponúkajte dojčenie pri prebúdzaní a pri zaspávaní. Vystihujte na dojčenie správne okamihy.
  • Pri dojčení sa postavte. Alebo naopak vyskúšajte dojčenie v ľahu. Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú. Dojčite v tmavej miestnosti alebo v miestnosti bez hluku a bez vyrušení.

Nepodávajte dieťatku umelé mlieko. Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

- pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a tehotenstvo - dvojičky