Nedostatecne pribirani

Tereza    21.03.2020, 13:53

1.) 6 mesicu 2.) Kojeni + prikrmy (snidane - ovocna presnidavka, obed - zelenina, maso, ryze/kuskus/brambor), vecere - ryzova kase) 3.) bolestivost nemam 4.) Chlapecek je velmi aktivni, pri 71 cm vazi pouze 6 555g. Pediatricka mi naridila, abych zacala s prikrmy ve 4 mesicich. Miminko vsak v 6 mesicich nepribira podle tabulek, proto mam zavadet i snidani (postupne i jogurt, piskoty a keksiky) a dokonce i umelou vyzivu Infatrini (slozeni se mi vsak vubec nelibi). Chtela jsem s prikrmy zacinat zlehka, avsak ted ho musim cpat a nedelam nic jineho, nez ho krmim. Kojim bez omezeni, i kdyz lekarka chce, abych postupne prestavala. Je opravdu ta vaha spatna a detatko neprospiva a je nutne davat mu umelou vyzivu a omezovat kojeni? Moc dekuji za odpoved!

Milá Terezo,

materské mlieko sa po 4, ani po 6 mesiaci života dieťatka nemení na bielu vodu. Materské mlieko má byť jediným a výlučným zdrojom výživy pre deti do približne šiesteho mesiaca, čo znamená, že deti vo veku vášho bábätka majú byť ešte stále výlučne dojčené. A tieto deti naďalej priberajú. Je možné, aby bábätko dostatočne priberalo z dojčenia. Pokiaľ bábätko nepriberá, je možné zvýšiť tvorbu mlieka a zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, tieto kroky by ste mali prejsť spoločne s laktačnou poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Zintenzívnite fyzický kontakt s dieťaťom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

5) V medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka  – je najlepším riešením podávanie príkrmov; toho, čo dieťatku chutí a zamerať sa na kalorické príkrmy. Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Základným princípom takéhoto prikrmovania je nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií.

Všetky tieto postupy prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou osobne, aby ste čo najefektívnejšie zvýšili tvorbu mlieka a zvýšili príjem mlieka zo strany bábätka. Zlepšenie dojčenia dokáže významne zvýšiť kalorický príjem vášho bábätka a spolu s kalorickými príkrmami dokáže pomôcť, aby bábätko začalo dostatočne priberať.

Dojčenie treba podporovať tak dlho ako trvá. 6-mesačné dieťa má byť dojčené naďalej. Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva, že dojčenie má trvať prvých 6 mesiacov v podobe výlučného dojčenia (teda bez prídavku iných potravín alebo tekutín), následne sa má bábätko postupne učiť jesť v období medzi 6 – 24 mesiacom.

WHO zdôrazňuje, že dojčenie má potom pokračovať aj po 2 roku života. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu.

Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Nemali by ste preto postupne dojčenie obmedzovať, naopak v tomto veku bábätka je dojčenie naďalej rozhodujúce pre jeho správny vývoj a dojčenie je dôležité aj pre vaše zdravie.

6-mesačné bábätko, aj keby vôbec nebolo dojčené, by nemalo dostávať umelé mlieko. Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred podávaním umelej núdzovej náhradnej výživy po 6 mesiaci, označuje to za „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Rovnako nie je správne odporúčanie začať podávať bábätku jedlo bez ohľadu na to, či je na jedlo pripravené a samo vykazuje ochotu vziať si jedlo do úst a hrať sa s ním. Bábätká by mali začínať jesť vtedy, keď sú na jedenie pripravené a toto obdobie nastáva približne okolo 6 mesiaca ich života. Nemalo by to byť v 4 mesiacoch. Mnohé z odporúčaní, ktoré ste dostali, sú tlmočením marketingových stratégií firiem vyrábajúcich umelú výživu a profitujúcich z nedojčenia. Jedlo by sa bábätká nemalo podávať už v 4 mesiacoch a nemalo by sa podávať v množstvách, aké vám boli odporučené. Toto je jeden z dôvodov, prečo následne klesá tvorba mlieka a príjem mlieka zo strany bábätka a môže to spôsobiť nedostatočné priberanie. Preštudujte si aj ďalšie faktory, ktoré znižujú tvorbu mlieka pri bábätkách a tie, ktoré je možné odstrániť, sa pokúste po porade s laktačnou poradkyňou odstrániť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

„Tradičná“ schéma zavádzania príkrmov, o ktorej ste sa matky na Slovensku bežne dozvedajú, nie je spôsob, ako zavádzať príkrmy dojčeným deťom, ale spôsob zavádzania príkrmov, ktorý sa jednoducho historicky ďalej traduje už desaťročia a bol pôvodne vypracovaný pre nedojčené deti a ktorý nemá oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch v zmysle zavádzania príkrmov dojčeným deťom.

Všetky tieto „tradičné“ prístupy k prikrmovaniu v skutočnosti hovorili o nahrádzaní umelej výživy pri nedojčených deťoch, teda o tom, ako pri nedojčených deťoch na umelom mlieku čo najskôr po 6 mesiaci prejsť z kŕmenia umelou výživou na tuhú stravu. Tieto prístupy pochádzajú z obdobia spred 40 rokov, kedy deti neboli dojčené dlhšie než pár týždňov a vedelo sa, že po 6 mesiaci nemajú piť umelé mlieko a tak sa už od 4 mesiaca začalo aktívne a masívne nahrádzať umelé mlieko príkrmami (čo je správne).

Cieľom takéhoto zavádzania príkrmov je teda čo najrýchlejší prechod na príkrmy na úkor umelého mlieka. Pre nedojčené dieťa je toto v poriadku, pretože dávať dieťaťu, ktoré je ochotné jesť čerstvú a pestrú stravu, umelé mlieko po 6 mesiaci je škodlivá a zbytočná praktika. Ak tento istý postup aplikujeme pri dojčených deťoch, dosiahneme ten istý – hoci neželaný cieľ – dieťa začne jesť príkrmy na úkor materského mlieka a tvorba mlieka významne poklesne.

Pri masívnom zavádzaní veľkého množstva príkrmov nedojčeným deťom bolo namieste byť opatrný a tradične sa „začína zeleninou“. A odporúča sa skúšať jednu potravinu za druhou. Toto však nie je vaša situácia. Vy máte dojčené dieťatko. Dieťa, ktoré môže ešte v roku mať takmer 100 % potravy tvorenej materským mliekom. Dieťa, ktorého cieľom zavádzania príkrmov nie je nakŕmiť ho, ale naučiť ho jesť, zoznámiť ho s rôznymi druhmi potravy, chuťami, vôňami, konzistenciou. Hrať sa s jedlom. Vy nebudete musieť svoje dieťatko aktívne kŕmiť. Budete mu len ukazovať, že ľudia jedia a môže sa s jedlom hrať. Ak to necháte na bábätku, potom si v tomto čase z vášho jedla dá maximálne jednu – dve lyžičky. Viac teraz ani motoricky nezvládne. Skutočne jesť začne až po 2 roku života. A v takom prípade je naozaj úplne jedno, aké jedlo to bude. Ak mu dáte aj kúsok mäsa, ktoré bolo osolené a okorenené, čo sa stane? Vôbec nič. Ľudia zabúdajú, aké obrovské množstvá soli obsahuje napríklad umelé mlieko, ktoré bez obáv dávajú už novorodencom. Bábätká majú záujem o skutočné a chutné jedlo. Nie je dôvod mu odopierať možnosť pohrať sa s kúskom mäsa z vášho jedla, len preto, že ste ho okorenili a osolili. Pokojne mu môžete dať hryzkať jabĺčko. Bude ho cmúľať, prípadne doňho zatínať zúbky, ak si aj niečo odhryzne, vypľuje to. Samozrejme, pri ponúkaní jedla je dôležité vždy byť v blízkosti bábätka, ale to sa týka aj situácie, keby ste mu dávali rozmixovanú stravu, aj na rozmixovanej strave sa môže bábätko začať dusiť. Prakticky sa teda nemusíte sústrediť na žiadnu špeciálnu stravu pre bábätko, nemusíte nič špeciálne chystať a variť. Jedzte vašu bežnú rodinnú stravu (a ak chcete, aby bábätko jedlo zdravo, je čas prehodnotiť zdravé stravovanie v celej rodine) a nechajte bábätko pozorovať vás pri jedle a skúšať vás napodobňovať.

Pri výbere príkrmov preto nemusíte prakticky riešiť nič, iba si dať pozor na tvrdé, guľaté jedlo, ako sú napríklad celé guľôčky hrozna (môžete dať bábätku hrozno do úst tak, že mu ho roztlačíte pri puske), alebo arašidové oriešky a podobne.

Odporúčame vám navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek vo svojom okolí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože na podporných skupinách sa zavádzanie príkrmov rieši prakticky takmer každé stretnutie a nájdete tam matky, ktoré vás podporia a povzbudia svojimi praktickými skúsenosťami.

Prečítajte si aj tento náš podrobný článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatecne pribirani