Nocne kojenie poleziacky a odgrgavanie

Marcela    28.03.2020, 14:33

Dobry den, kazdu noc mame rovnaky scenar- moje babatko sa snazim kojit poleziacky aby sme boli v noci co najviac pri sebe. Po kojeni zaspi, ale po chvilke je nepokojne a placlive. Evidentne potrebuje odgrgnut, ale ani po hodine sa nam to nedari a nastava kolotoc - prso, plac, nosenie, odgrgavanie atd Pocas dna kojim po sediacky alebo poleziacky a je vsetko ok. Je mozne, ze este je “nezrele” na kojenie poleziacky? Ako co najlepsie a rychlo dieta odgrgnut? Dakujem

Milá Marcela,

bábätká sú schopné sa dojčiť poležiačky už od narodenia, aj predčasne narodené bábätká. Takže túto schopnosť má nepochybne aj vaše bábätko. 

Otázka je, čo presne sa deje vo vašom prípade a existuje viacero možností, ako napríklad:
1) Pri úplne malých bábätkách môžu byť noci náročnejšie ako dni a malé bábätká môžu potrebovať intenzívnu nočnú starostlivosť, ktorá zahŕňa aj aktívne uspávanie.
2) Možno by vaše bábätko potrebovalo zaspať popri ležaní pri vás a popri dojčení s tým, že mu prsník zostane dlhšiu dobu v ústočkách, než úplne tvrdo zaspí. 
3) Nepíšete, či sa ho po nadojčení v noci nesnažíte preložiť napríklad do postieľky, lebo ak áno, je možné, že toto ho prebudí. 
4) Je možné, že bábätko sa nadojčí, pustí prsník, na chvíľu zaspí a po chvíli sa prebudí a znovu hľadá prsník, aby mohlo zaspať, pričom ak ho zdvihnete na odgrgnutie, tak sa prebudí úplne a je ťažké uspať. 
5) Skúšali ste bábätko po tom, čo sa prebúdza, dať na druhý prsník? Možno by na druhom prsníku zaspalo dostatočne tvrdo.
6) Spánok detí v noci sa vyvíja. Sú deti, ktoré aj v prvých týždňoch po pôrode v noci spia tak, že sa len nadojčia a hneď zaspia. Ale sú deti, ktoré aj v noci po nadojčení a chvíľkovom zaspatí, začnú byť hore a majú medzi spánkami intervaly bdenia podobne ako v noci. Táto fáza prejde a bábätko postupne začne v noci spávať tak, že jednotlivé spánkové cykly bude prepájať dojčeniami bez prebudenia.
7) Niektoré bábätká sa po nadojčení a chvíľkovom zaspatí môžu prebudiť aj na potrebu cikať alebo kakať. Niekedy môže pomôcť bábätko rozbaliť a nechať vycikať alebo vykakať. Väčšina bábätiek niekedy okolo 2. mesiaca prestáva kakať v noci a potom je to jednoduchšie. 
8) Skúste skontrolovať, či je bábätko v noci dobre prisaté a dobre pije podľa tohto videa: https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D
9) Ak vám v noci nebude nič iné fungovať, tak nechajte bábätko po nadojčení odgrgnúť a aktívne ho uspite napríklad hojdením na fitlopte.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne kojenie poleziacky a odgrgavanie