Pokud nejde kojit z prsu, jak dítě krmit

Klára    28.03.2020, 11:49

Dobrý den, hledám podklady pro svou práci, kde chci vyvrátit, že pokud dítě nemůže být kojeno (spíše z důvodu nepřítomnosti matky, než absence mléka) musí aicky nastoupit umělé mléko, nebo láhev. Vim, že děti se dají krmit i z kelímku, nebo lžičkou, ale nemůžu najít žádný zdroj - asi hledám na špatné části internetu, nebo neumím hledat, vždy na mě vyskočí láhev a umělé mléko. A kde jinde se zeptat, než známých laktačních poradkyň. Předem děkuji

Milá Klára,

odpoveď na otázku, čím iným ako umelým mliekom sa dá bábätko kŕmiť nájdete v tomto článku v časti Čím dokrmovaťhttps://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/ Umelé mlieko nie je jediná možnosť a malo by byť používané v indikovaných prípadoch, keď sa vyčerpali iné možnosti. 

Ohľadne toho, akým spôsobom kŕmiť bábätko. Máte pravdu, že fľaša sa považuje za aický spôsob kŕmenia bábätka do tej miery, že ľudí často ani nenapadne, že sú aj iné možnosti. A tieto možnosti sú dôležité, pretože umožňujú bábätku s väčšou pravdepodobnosťou návrat k dojčeniu z prsníka. Tu je náš článok na túto tému:
https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Zdrojom pre informácie v týchto článkoch sú materiály Svetovej zdravotníckej organizácie:
1) WHO: Cup-feeding for low-birth-weight infants unable to fully breastfeed, 11. februára 2019
2) WHO: Príručka o dojčení pre laktačné poradenstvo, školiace materiály, kapitola 26. 
3) WHO: Informácie o používaní a marketing pokračovacích umelých mliek
4) Medzinárodný kódex o marketingu náhrad umelého mlieka

Množstvo informácií na tieto témy nájdete aj na stránkach dr. Jacka Newmana.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pokud nejde kojit z prsu, jak dítě krmit