Intolerancia

Vanesa    02.04.2020, 12:04

Dobrý deň. Moje 6 týždňové bábätko začalo mať pred týždňom problémy s trávením. Plače každý večer v určitú hodinu. Usúdila som že to je kolikovy plač. Má hlasné trávenie, spenenú stolicu, problém s vyprázdnením (niekedy musíme použiť rektalne rúrku), nadúvanie. Bábätko je plne dojčené na požiadanie. Nosíme sa v nosiči, a spíme spolu v posteli. Prisatie je v poriadku podľa videí z internetu a taktiež nepapa hltavo. Doktor povedal že to môže byt intolerancia na laktózu. Má pravd? Stačí vylúčiť laktozu z mojej stravy?

Milá Vanesa,

je mimoriadne nepravdepodobné, aby dieťa mladšie ako 3 roky, ktoré doposiaľ je dojčené, malo laktózovú intoleranciu. Oveľa pravdepodobnejšie ide o nesprávnu diagnózu.  Intolerancia laktózy je enzymatická porucha, pri ktorej nepostačuje alebo chýba enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor - laktózu na jednoduchšie cukry. Laktóza je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a je veľmi dôležitý pre správny vývoj bábätka. Vaša strava neovplyvní obsah laktózy v materskom mlieku, laktóza v materskom mlieku vždy bude v približne rovnakom množstvo bez ohľadu na to, či kravské alebo iné mlieko pijete alebo nepijete. Jej obsah sa tým nedá ovplyvniť pretože, laktóza v materskom mlieku je kľúčová pre správny vývoj bábätka, vaše telo ju preto bude vyrábať do materského mlieka bez ohľadu na vašu stravu.

Laktózová intolerancia sa stala populárnou nesprávnou diagnózou pre vysvetlenie správania bábätka, ktoré v skutočnosti súvisí s úplne inou príčinou. A navyše pri laktózovej intolerancii by úplne stačilo, aby sme bábätku dávali chýbajúci enzým (laktáza sa dá bežne kúpiť) a problém by sa vyriešil.

Ak niekto vysloví „diagnózu“ laktózovej intolerancie, bolo by v prvom rade dobré skontrolovať dojčenie ako také a podniknúť kroky na to, aby bábätko pilo mlieko na prsníku a vypilo všetko mlieko, ktoré je k dispozícii, a to prostredníctvom dobrého prisatia a stláčania prsníka. Skontaktujte sa s niektorou z našich profesionálnych laktačných poradkýň:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Aj v situácii, kedy mnohé laktačné poradkyne neposkytujú osobné návštevy v dôsledku pandémie koronavírusu, môže byť užitočné skontaktovať sa s niektorou laktačnou poradkyňou aspoň online, aby ste sa mohli spoločne pozrieť napríklad na video pitie vášho bábätka a vyhodnotiť jeho výdatnosť. Niekedy totiž skutočne prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním a toto je téma, ktorú je určite dobré riešiť v osobnom rozhovore s laktačnou poradkyňou. Pozrite sa napríklad na toto naše video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#E

v ktorom uvidíte aj bábätko položené do postieľky po nadojčení a jeho nespokojnosť, ktorá sa často vysvetľuje práve ako bolesť bruška. Hoci ide o prejav nespokojnosti so stratou kontaktu s matkou, ktorá by mu pomohla hlbšie zaspať a udržať sa v spánku.

Stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá. Bábätká nemajú zápchu. Tekutá stolica nepredstavuje problém pre jej vytlačenie.  Rektálna rúrka sa občas používa preto, že po jej použití sa skutočne zmierni plač bábätka alebo sa bábätko prestane správať nespokojne. To však skutočne neznamená, že dôvodom pre jeho plač či  nespokojnosť bol fakt, že sa nevie vykakať. Veľmi vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou a prejsť konkrétne prejavy správania vášho bábätka, aby ste mohli dostať na mieru šité informácie. Rektálna rúrka je totiž návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať. Odporúčame vám čo najskôr ju prestať používať a začať túto situáciu riešiť s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Intolerancia