Dojčenie, menštruácia, malátnosť

Soňa    04.04.2020, 00:56

Dobrý deň, mám skoro 11 mesačného syna, ktorého stále dojčím. V noci sa veľmi často budí, aj každú hodinu už od jeho 4. mesiaca. Minulý mesiac som dostala menštruáciu. V poslednom čase, hlavne počas menštruácie, ale aj inokedy, mám pocit malátnosti, slabosti, únavy, pocity na odpadnutie. Chcela by som sa spýtať, či to má nejaký súvis všetko spolu, či mi nechýbajú vitamíny alebo železo. Keďže je teraz pandémia a neodporúča sa chodiť k lekárovi, chcela by som sa zatiaľ aspoň takouto cestou poradiť. Ďakujem veľmi pekne

Milá Soňa,

dojčenie nie je dôvodom, pre pocity, ktoré opisujete. Dojčenie nemá súvis s tým, čo prežívate počas menštruácie. Avšak niektoré ženy opisujú prvých pár menštruácií po pôrode takýmto spôsobom: hovoria, že sa im točí hlava, je im na odpadnutie, majú pocity malátnosti.

Predtým než budete hľadať dôvody pre túto situácii v nedostatku železa či vitamínov, skúste niektoré z týchto opatrení:
1) Čo najviac spánku (toto nie je pri maličkom dieťati jednoduché, ale skúste si zo spánku urobiť prioritu - ísť spať večer hneď s dieťatkom, alebo aspoň každý druhý večer ísť spať hneď s ním). Spite spolu s dieťatkom počas jeho denného spánku. Dojčite v noci poležiačky, aby ste mohli s dieťatkom spať čo najviac a čo najdlhšie.
2) Skúste si všímať, či sa vaše pocity malátnosti a podobne nespájajú s tým, že sa prudko postavíte (napríklad, keď rýchlo vstanete z postele alebo zo stoličky). Ak áno, vstávajte pomalšie a opatrne.
3) Skúste si všímať, či sa vaše pocity nespájajú s nedostatočných pitím tekutín a skúste si pri pití tekutín nájsť systém, aby ste nepili príliš málo. 
4) Skúste si všímať, v akých situáciách sa tieto pocity vyskytujú - napríklad či ide hlavne o prvý a druhý deň menštruácie alebo je to stále. Či sa spájajú s hladom, únavou, celkovým vyčerpaním, dlhým státím alebo naopak nedostatkom pohybu vonku. 

Od týchto pozorovaní by sa potom mohli potenciálne odvíjať vaše ďalšie kroky tak, aby ste sa cítili lepšie. 

Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Dojčenie si nevyžaduje zvláštne opatrenia z hľadiska vašej výživy. Čo však súčasne nemôže znamenať, že nemôžete trpieť napríklad nedostatkom nejakého vitamínu alebo nedostatkom železa. Takéto prípravky môžete užívať, ak by sa nedostatok železa či niektorého iného prvku potvrdil. Paušálne to však nie je dôvod predpokladať. Nepíšete, či ste mali nízku hladinu železa už predtým, prípadne, či ste si ju boli dať po pôrode skontrolovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie, menštruácia, malátnosť