Ztráta sacího reflexu?

Jola    16.04.2020, 13:21

Dobrý den. Je možné, že dcerka 2r9m ztrácí sací reflex? Jeji přisátí je pro mě v poslední době dost nepříjemné - bolí nebo nepříjemně lehtá, což jsem nikdy předtím takto nepociťovala. Kojím tandemově. Může jeji nesprávné přisátí (pokud je takové) ovlivnit tvorbu mléka? Mám dcerku nějak upozorňovat, ať se přisává správně?  Po narození mladší dcerky (2m) starší skoro přestala jíst a je prakticky jen na MM, takže si nemyslím, že by se v nejbližší době měla odstavit. Přesto mě ale zajímá jestli jeji nepříjemné přisátí může souviset s postupnou ztrátou sacího reflexu. Jak dlouho trvá než dítě ztratí sací reflex? Děkuji!

Milá Jola,

to, čo pozorujete, vyznieva ako dôsledok nie úplne ideálneho prisatia, ktoré pravdepodobne nie je dostatočne hlboké. A druhý faktor, pre toto vaše pozorovanie môže byť aj to, že po určitom období tandemového dojčenia môžete prisatie staršieho dieťatka vnímať ako nie úplne príjemné, a to najmä po tom, čo ste začali dojčiť maličké bábätko, ktorého dojčenie vnímate iným spôsobom. O tomto hovoria viaceré ženy dojčiace tandemovo dve deti rôzneho veku. Prečítajte si napríklad tieto skúsenosti:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

Môžete sa pokúsiť situáciu zlepšiť tým, že si budete dávať pozor na prisatie a polohu, v ktorej sa vaše dieťatko dojčí. Prisuňte telo dieťatka k svojmu telu. Zaistite, aby brada bábätka bola zaborená do prsníka a nos sa prsníka nedotýkal. Môžete požiadať svoje dieťatko, aby pri prisávaní otvorilo veľké ústa. Zároveň toto všetko treba robiť citlivo, aby sa z dojčenia nestal priestor pre neustále dohadovanie sa. Celé to závisí od toho, ako veľmi vám to celé vadí a akú veľkú zmenu potrebujete dosiahnuť, aby ste sa cítili dobre.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ztráta sacího reflexu?