Slabé sání, velmi slabá laktace

Katerina    21.04.2020, 23:43

Dobrý den, mojí holčičce budou čtyři týdny. Laktace mi začala zhruba az čtvrtý den po porodu, ale velmi málo, navíc jsem měla poporodní depresi, a tak vzhledem k vysokému váhovému propadu jsme museli po návštěvě dr. začít dokrmovat. LP mi poradila (přes zprávy) mj. krmit přes cévku, což děláme dodnes. Když ale doteče cévka, malá se pustí. Je spavá, u prsu často usíná a myslím, že necítím dostatečný podtlak - že se snaží jen málo. Neustále má v puse vražené ručičky. Pokud spí, defacto se nedá probudit, už to neděláme pro klid nás obou. Užívám čaje a 18 tablet řeckého sena a benediktu denně, přesto laktace téměř zmizela. Ještě před tabletami se mi uvolňovalo trochu mléka samovolně ráno, teď už nic a prsa jsou téměř prázdná. Navíc přisátí mě stále dost bolí. Prosím o rady, už mi dochází motivace k tomu, se dál snažit...

Milá Katerina,

to, čo robíte, má obrovský význam. Aj keby bábätko skutočne nezískavalo na prsníku žiadne mlieko, má zmysel, že sa prisáva a dojčí. Dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Okrem toho, po 4 mesiaci je možné začať mlieko, ktorým dokrmujete, nahrádzať kalorickým jedlom a pokračovať v dojčení bez ohľadu na to, koľko mlieka bábätko vypije. Matky v takejto situácii dojčia potom prakticky tak, ako všetky ostatné ženy, ktoré po skončení výlučného dojčenia začnú dieťatko kŕmiť jedlom a pokračujú v dojčení.

Okrem toho každá kvapka materského mlieka je pre bábätko cenná. A existujú spôsoby, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka. V tejto situácii by najúčinnejšie bolo stretnúť sa s laktačnou poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí a tento krok je popri zvyšovaní tvorby mlieka kľúčový. Pretože samotné zvyšovanie tvorby mlieka nezlepšuje dojčenie a bez ostatných krokov sa dojčenie nebude zlepšovať z dlhodobého hľadiska. Preto s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka, preto je táto úprava kľúčová. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Na dokrmovanie je dôležité nepoužívať fľašu, ale pokračovať v dokrmovaní laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte celkový príjem mlieka zo strany bábätka. Bábätko môžete nechať z laktačnej pomôcky vypiť toľko mlieka, koľko potrebuje, aby bábätko nezaspalo pri dojčení bez toho, aby sa pred tým dostatočne napilo.

3) Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte, ako ďalej pokračovať vo zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Akékoľvek prostriedky pre zvyšovanie tvorby mlieka však účinkujú najmä v kombinácii s ďalšími krokmi pre zlepšenie dojčenia, čo zahŕňa zlepšenie prisatia, stláčanie prsníka a ďalšia z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Slabé sání, velmi slabá laktace