Neustale upchavanie mliekovodov

Silvia    21.04.2020, 23:45

Dobry den prajem, uz viac ako 3 tyzdne sa mi na striedacku upchavaju oba prsniky, dcerka bude mat o par dni 6 mesiacov a je plne dojcena, zacala som jej davat ochutnavat prve prikrmy a idu jej aj prve zubky takze pije asi menej ako predtym a nerovnomerne a moje prsia sa nevedia prisposobit. Nahrievam, snazila som sa kojit co najcastejsie ale je narocne ju presvedcit a ak sa aj darilo tak to pomohlo na chvilku, nedokaze a nepotrebuje asi vypit vsetko co mam. Tvoria sa mi velmi bolestive hrce a posled dni coraz vacsie tvrdsie a castejsie. Stale len nahrievam, snazim kojit, a odsavam ked su velmi tvrde a bolestive lebo to dcera nevytiahne. Uz nevladzem takto fungovat. Je prosim mozne nejak znizit tvorbu mlieka? Velmi sa trapim. Moze to byt sposobene tym ze som dlhodobo uzivala preparaty na podporu tvorby a toku mlieka? Cca 4,5 mesiaca... velmi by som chcela pokracovat v dojceni ale uz nie za takuto cenu. Je to trapenie pre mna aj celu rodinu, musia pomahat lebo ja bud odsavam alebo dospavam aby som vladala. Velmi dakujem za pomoc. Dufala som ze mlieko sa samo postupne bude znizovat s prikrmami ale mne sa netvori menej, len sa hned upcha.

Milá Silvia,

v tejto situácii existujú kroky, ktoré môžu pomôcť. Začnite okrem iného užívať lecitín v dávke 1200mg 4xdenne. Je tiež dobré vedieť, že opakovane zablokované mliekovody majú tendenciu sa s časom zlepšovať a ich frekvencia klesá. Súčasťou liečenia zablokovaných mliekovodov by mala byť aj snaha o odpočinok a spánok - skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s bábätkom v posteli, dojčiť ho a spať.

Okrem toho - kľúčové je správne prisatie, aby sa odstránila príčina toho, čo sa deje. Príčinou nie je to, že ste dlhšiu dobu podnikali kroky pre zvýšenie tvorby mlieka. To, že ste 4,5 mesiaca zvyšovali tvorbu mlieka práve naopak naznačuje, že existovala príčina, pre ktorú ste museli tvorbu mlieka zvyšovať a prostredníctvom internetu nie je možné posúdiť, či sa podarilo túto príčinu odstrániť. Spoločne s laktačnou poradkyňou v osobnom kontakte:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

vám odporúčame prejsť možné príčiny znižovania tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Zvyšovanie tvorby mlieka by malo ísť ruka v ruke s úpravou prisatia bábätka, kontrolou, či vaše bábätko nemá prirastenú uzdičku pod jazykom, úpravami, ktoré pomôžu, aby sa pri dojčení vyprázdňoval prsník rovnomerne. Pretože to je skutočná príčina vzniku zablokovaného mliekovodu, že v dôsledku nesprávneho prisatia bábätka sa niektorá časť prsníka vyprázdňuje nerovnomerne a mlieko, ktoré má počas dojčenia odísť z prsníka, odchádza pomaly alebo vôbec. 

Preto by ste spolu s poradkyňou mali podniknúť tieto opatrenia:

Prejsť spoločne, či je bábätko pri dojčení správne prisaté:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Čo sa týka podávania jedla, vyhnite sa použitiu fľaše alebo kapsičiek, ktoré by bábätko salo. Tekutiny bábätku podávajte výlučne z pohárika, nepoužívajte žiadne fľaše, ani tréningové poháriky. Nechajte bábätko nech si samo vezme z vášho taniera toľko jedla, koľko chce. Jedlom by sa nemalo znižovať množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije. Jedlo sa pridáva k dojčeniu a v prvých mesiacoch by malo ísť najmä o ochutnávanie, hru s jedlom, viac než to, aby bábätko reálne zjedlo určité množstvo jedla. Preštudujte si tieto články:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia a tieto body nie je jednoduché naučiť sa správne robiť prostredníctvom internetu) a predchádzaním tomuto stavu. Opakujúce sa zablokované mliekovody niekedy môžu súvisieť s infekciou v prsníku. Aj preto je spolu s poradkyňou potrebné určiť, či situáciu nesprevádza aj niečo ďalšie a či na prevenciu netreba podniknúť aj iné kroky.

Medzičasom vám odporúčame využiť tieto opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky (v tejto súvislosti nepoužívajte tvarohové zábaly, ktoré situáciu nijako neriešia, jediné, čo poskytujú, je subjektívny pocit úľavy pri chladivom obklade, avšak chlad zhoršuje liečbu a môže spôsobovať chronické opakovanie týchto problémov).

e) skúste spoločne s poradkyňou zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neustale upchavanie mliekovodov