Dojčenie predčasne narodeného bábätka

Erika    23.04.2020, 18:41

Dobrý deň, pred 3 týždňami som predčasne porodila cisárskym rezom bábätko v 32. tt. pre chorobu preklampsia. Vzhľadom na situáciu s vírusom som doma a bábätko je v nemocnici. Nemôžem ho navštíviť a tak len nosím do nemocnice materské mliečko. Bábätko nám dajú domov o 2 týždne. Keďže nemám možnosť ho dojčiť, používam ručnú odsávačku mlieka. Začínam mať bolestivé bradavky a takýto spôsob ma dosť vyčerpáva. Bábätku dávajú papať aj z fľašky. Po 5 týždňoch čo nie sme s bábätkom v osobnom kontakte a papaní z fľaše je šanca, že bábätko bude chcieť papať z prsníkov a že budem mať dostatok mlieka? Ďakujem za odpoveď

Milá Erika,

pracovali sme s množstvom bábätiek a matiek v podobnej situácii. Nič nie je stratené, vaše bábätko sa môže začať prisávať a dojčiť. V tejto situácii vám odporúčame kontaktovať poradkyňu pri dojčení, aby ste získali praktické rady, ale aj povzbudenie a podporu, ktorú teraz veľmi potrebujete ešte v čase, keď je vaša maličká v nemocnici.

Spoločne s laktačnou poradkyňou vyskúšajte ručné odstriekavanie. Môže byť účinnejšie než odsávanie a nepoškodzujú sa pri ňom bradavky. Prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou spôsob, akým momentálne odsávate, či sedia nástavce na bradavku alebo nie je iný dôvod, pre ktorý sa tkanivo bradaviek poškodzuje pri odsávaní. Pred odsávaním naneste na bradavky a dvorce trochu olivového oleja, aby sa ich tkanivo zmäkčilo. Spoločne s poradkyňou prejdite aj to, ako momentálne preliečiť bradavky tak, aby neboli poškodené, keď začnete dojčiť. Ak používate na premastenie bradaviek maste alebo krémy s obsahom lanolínu či vazelíny, prestaňte ich používať. Z dlhodobého hľadiska majú potenciál vytvárať trhlinky a poškodenie bradaviek.

Skúste tento a nadchádzajúci týždeň, kým ešte nebudete s bábätkom, využiť na to, aby ste sa do konca týždňa dostali približne na úroveň 650 - 700 ml odsatého mlieka za deň. Zvážte, či by vám na odsávanie nemohla pomôcť elektrická odsávačka na dve prsia zároveň. Pri odsávaní môžete tiež používať stláčanie prsníka, aby ste získali viac mlieka.

Ponúkame vám hrubý náčrt krokov, ktoré je potrebné podniknúť na to, aby sa udržala tvorba mlieka a aby bábätko neskôr mohlo byť dojčené:

a) ak sa bábätko neprisáva/nepije na prsníku, matka by si mala odstriekavať/odsávať mlieko, a to pravidelne, oba prsníky, každý 20 minút, ideálne 8-krát denne, z toho minimálne 1-krát v noci, tak, aby čo do množstva pokrývala potreby svojho bábätka. Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdete prakticky, ako vypracovať plán odsávania počas dňa tak, aby sa začalo množstvo mlieka, ktoré získate, zvyšovať. Posielajte svoje mlieko bábätku.  Poradkyňa pri dojčení vás naučí, ako odsávať čo najefektívnejšie a po odsávaní môžete ešte mlieko odstriekať, pomôže vám to zvýšiť množstvo mlieka, ktoré získate.

Pre zvýšenie tvorby mlieka použite bylinky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

b) pre dojčenie je potrebný dlhodobý kontakt koža na kožu, to znamená bábätko vyzlečené do plienky položené na hruď matky, ktorá je tiež vyzlečená na do pol pása. Toto umožní bábätku, aby sa dobre vyspalo a aby malo záujem sa prisávať a dojčiť sa.

c) pre predčasne narodené bábätká platia rovnaké princípy ako pre akékoľvek iné bábätká: kŕmenie bábätka z fľaše spôsobuje problémy s dojčením rovnako ako používanie cumlíkov. Obom sa treba vyhnúť. Aj pre predčasne narodené bábätko je jednoduchšie piť z prsníka ako piť z fľaše, ale dôvod pre ktorý sa tieto bábätká neprisávajú alebo nepijú dostatočné množstvá mlieka, je rovnaký ako pri všetkých ostatných bábätkách: zmätenie fľašou, nedostatočná pomoc pri dojčení, nedostatočný/neexistujúci kontakt koža na kožu s matkou, a pod. Takáto situácia si vyžaduje aktívnu pomoc poradkyne, ktorá má skúsenosti s predčasne narodenými bábätkami.

d) Tieto články sa zaoberajú dôležitými aspektmi pre dojčenie predčasne narodeného bábätka: 

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/predcasniatka/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/klokankovanie/

e) Tieto videá sú takisto dôležité pre pochopenie dojčenia:
 http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Na týchto videách je vidieť ako poznať, či bábätko skutočne dobre papá a pije mlieko. Navyše k videám si mamička môže pozrieť návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Taktiež odporúčame pozrieť si aj fotky správneho prisatia, pretože správne prisatie zvyšuje množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Ohľadne prisávania matke môže pomôcť, keď si prečíta tento návod pre riešenie situácie, keď sa bábätko neprisáva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie predčasne narodeného bábätka