Zihlavka a kojenie

Pavla    29.04.2020, 19:40

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či je možné aby kojenie nejak súviselo so žihľavkou. Mám 10,5 mesačnú dcérku, ktorú okrem príkrmov kojím. Umelé mlieko sme nikdy nepoužívali. Prvykrat sa mi zihlavka urobila minuly oktober (mala mala 4mesiace). Fľaky sa mi robia po celom tele a pravidelne sa objavuju a miznu. V tej dobe som mala aj vysoke crp 40, nasadili mi antibiotika. Situacia sa na mesiac a pol ukludnila. Potom sa cela zihlavka vratila v najhorsich pripadoch prechadza do quinckeho edemu (s velkymi opuchmi tvare). Nasledne ma poslali na vsetky mozne vysetrenia cez zubne gynekologia orl kozne alergo. Vsetky testy vratane alergii crp negativne. Preventivne kym budu vysledky som na nizkohistaminovej diete, ale stav sa nemeni. Chcela som sa opytat, ci to nemoze byt reakcia na kojenie. Poznam pripady kedy sa kojenim atopicke a ine ekzemy zhorsovali. Mojmu ocovi sa takyto vysyp robil v stresovych zivotnych obdobiach. Tak ci nie je mozne, ze pre telo to predstavuje nejaku formu zataze, ktora sa takto prejavuje. Dakujem

Milá Pavla,

dojčenie nespôsobuje vznik alergickej reakcie, žihľavky či atopického ekzému. Dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Nie je vylúčené, aby sa ochorenia zhoršovali stresom. Dojčenie ako také však stres nepredstavuje. Ľudia často zabúdajú na to, že obdobie dojčenia znamená obdobie materstva. Že dojčiaca matka sa stará o malé dieťa. Často bez pomoci, podpory. Bez toho, aby mala možnosť dospať horšie noci s bábätkom, aby žene pomohlo okolie načerpať sily, odpočinúť si, robiť niečo, z čoho má radosť. Toto môže predstavovať stres. Riešením nie je odstavenie. Odstavenie stres ženy len zhorší, pretože jej vezme nástroj pre jednoduchú starostlivosť o dieťa. Riešením je hľadať spôsoby, ako získať pomoc od rodiny či priateľov a znížiť mieru stresu.

Ak by vaše zdravotné problémy súviseli s dojčením, prečo by ste ich začali pozorovať až po 4 mesiacoch dojčenia. Prečo by potom zmizli po liečbe a teraz sa objavili znova? Dojčenie sa často označí za vinné zo všetkého, čo sa deje v živote ženy a zastrie sa tým potreba hľadania skutočnej príčiny ochorenia. Navyše dojčiacim ženám sa často nesprávne povie, že nemajú právo na potrebnú liečbu, pretože dojčia. Hľadajte príčinu svojho ochorenia aj naďalej. Prípadnú liečbu môžete s našim lekárom skonzultovať potom na emailovej adrese dojcenie@mamila.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zihlavka a kojenie