Strata mlieka

Michaela    01.05.2020, 23:25

Dobrý deň, mám 3 mesačnú dcérku plne dojčenú a chcela by som sa poradiť. Doteraz som nemala žiadny problém bábätko pekne papalo a preberalo ale posledné dva týždne som si všimla že moje prsníky sú mäkšie ako pred tým, má to nejaký súvis s tým že strácam mlieko? Doteraz bábätko pilo iba z jedného prsníka ale teraz uz musím počas jedného dojčenia dať oba prsníky ale keď si stlacim ten už ponúknutý prsník mliecko stále strieka. Chcela by som dojčiť čo najdlhšie pijem čaje na podporu dojčenia masírujem si prsia po dojčení a užívam rybi olej (zinzino) a železo (blueiron). Je prosím možné že strácam mlieko? Ďakujem za odpoved

Milá Michaela,

tvorba mlieka je komplexný proces, ktorý závisí primárne od toho, že sa mlieko z prsníka odoberá - inými slovami, že dieťa mlieko z prsníka vypije. Zároveň je to proces, ktorý je podmienený hormonálne. Ak si chcete byť istá, že bábätko získava dostatok mlieka, odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože niekedy matky vyhodnocujú, že sa tvorba mlieka znížila z rôznych ukazovateľov, ktoré v skutočnosti neznamenajú, že sa niečo skutočne stalo z s tvorbou mlieka: dobrým príkladom je napr. obava žien, ktoré prestanú pociťovať nalievanie prsníkov medzi dojčeniami – začnú sa obávať, že to je znak zníženia tvorby mlieka. Takisto odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať. Rovnako samotná dĺžka dojčenia alebo zmena v častosti dojčení, či striedaní prsníkov nemusí sama o sebe nevyhnutne znamenať, že poklesla tvorba mlieka. A súčasne, z vašej otázky nie je možné vylúčiť ani to, že skutočne je potrebné tvorbu mlieka zvýšiť. Preto najjednoduchšie bude stretnúť sa s poradkyňou a priamo v osobnom kontakte, pri pozorovaní dojčenia, určiť, čo sa deje, či to, čo popisujete, je možné riešiť zlepšením dojčenia a ak áno, určiť najefektívnejší postup. Spolu s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku a ako posúdiť, či bábätko dostatočne výdatne pilo. Ak by ste spoločne s poradkyňou pri dojčení zistili, že bábätko nezískava dostatok mlieka, potom bude potrebné urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Avšak z vašej otázky vôbec nie je isté, či sa znížila tvorbu mlieka. Ak by sme urobili predpoklad, že bábätko sa dobre dojčí, potom tvorba mlieka závisí predovšetkým od toho, ako dobre bude dojčenie pokračovať ďalej. Ak chcete naďalej používať prostriedky, ktoré spomínate v otázke, z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje problém. Z hľadiska možného zvyšovania tvorby mlieka, je zbytočné neustále užívať čokoľvek. Tvorba mlieka závisí od iných faktorov. (Rovnako masírovanie prsníkov z hľadiska zvyšovania tvorby mlieka nemá žiaden vplyv.)

Tu sú kroky, ktoré môžu pomôcť, aby dojčenie fungovalo z dlhodobého hľadiska:

- začať navštevovať podpornú skupinu dojčiacich matiek, ak sa nejaká blízko vás organizuje:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine získate podporu, povzbudenie a informácie, ktoré vám potvrdia, že je všetko v poriadku alebo naopak – ak sa niečo bude diať, je pravdepodobné, že vďaka stretnutiam podpornej skupiny si to všimnete včas a situácia sa bude dať jednoducho riešiť.

V podpornej skupine sa tiež môžete s poradkyňou pri dojčení pozrieť spoločne na dojčenie a jeho výdatnosť, naučiť sa rozlíšiť pitie a satie bez pitia a posúdiť, čo je pre vaše bábätko dostatočne výdatné dojčenie.

- dojčiť bábätko podľa jeho potrieb

Vytvárajte príležitosti pre to, aby sa bábätko mohlo dojčiť vtedy, keď je na to pripravené – trávte s ním veľa času vo fyzickom kontakte, ideálne aj v kontakte koža na kožu, nechajte ho na prsníku zaspávať a spať, noste bábätko v nosiči alebo šatke, aby ste mu regulovali príjem potravy fyzickým kontaktom, spite v noci spoločne.

Ak bábätko trávi nejaký čas zo dňa v kočíku, pokúste sa vyvarovať toho, aby tam dlho spinkalo, aby ste nepredlžovali intervaly medzi dojčeniami napr. tým, že bábätko, ktoré sa v kočíku precitá, ešte uhojdáte, aby spinkalo ďalej.

- nevytvárajte pre dojčenie pravidlá

Nie je pravidlo, že každé dieťa musí vždy piť z oboch prsníkov, rovnako ako nie je pravidlo, že dieťa má piť len z jedného prsníka. Pravidlá a dojčenie nejdú dosť dobre dohromady. Podstatné je to, ako vyzerá pitie na prsníku. Ak dieťa dobre pije na prsníku, tak nie je podstatné, či pije z jedného prsníka, z dvoch alebo sa prsníky striedajú veľakrát.

Je možné, že bábätko nebude chcieť druhý prsník, pretože veľmi dobre pije na tom prvom a už je dostatočne nakŕmené. Ak to tak je, tak ho do druhého prsníka nenúťte. Mnohé matky po nadojčení z jedného prsníka riešia otázku, či odstriekavať mlieko z druhého prsníka. Ak bábätko pri jednom dojčení papá z jedného prsníka a napije sa dostatočne, tak je to v poriadku, a nie je potrebné strácať čas odstriekavaním druhého prsníka. V takomto prípade sa nemusíte o tvorbu mlieka obávať. Ak je dieťatko spokojné s jedným prsníkom, nemusíte sa ich snažiť počas jedného dojčenia striedať len preto, že niektoré iné bábätká to potrebujú. Sledujte svoje bábätko a riaďte sa jeho potrebami.

- nepoužívajte umelé náhrady prsníka – cumlík, fľašu, klobúčiky

- neužívajte lieky, ktoré znižujú tvorby mlieka – napr. hormonálnu antikoncepciu alebo lieky proti alergii, ktoré sa užívajú vo forme tabletiek – ak niektoré z týchto liekov potrebujete užívať, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení

- zlepšite prisatie bábätka

Pri dojčení si bábätko prisuňte do takej polohy, aby ste boli bruško na bruško a bábätko po prisatí malo zaborenú bradu do prsníka a noštek voľný tak, aby ste mohli prejsť medzi prsníkom a noštekom vašim prstom. Dbajte na to, aby bolo bábätko dostatočne pritiahnuté do prsníka – aby ste pri dojčení nevideli pery a kútiky úst bábätka. Ak máte pochybnosti, či má vaše bábätko správne prisatie, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne, aby ste to skontrolovali.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka