Budit miminko na kojeni?

Veronika    02.05.2020, 16:46

Dobry den, prosim o radu. Male jsou skoro 3 tydny. Je plne kojena. Na doporuceni malou budim po 3 hodinach vcetne noci. Je to skutecne nutne? Kdyz pribrala 200 g za tyden a je zdrava. Kdyz ji necham spinkat dle jejich potreb, v noci treba i 6 hodin, neprijdu o mlicko? Pres den spi vetsinou v postylce, v noci se mnou. Provadime i skin to skin. Predem moc dekuji

Milá Veroniko,

bábätko by sa nemalo budiť, keď na to nie je pripravené. Dojčenia a pravidlá nejdú dohromady. Riaďte sa svojim materským inštinktom a správaním bábätka. Ak bábätko spinká, nechajte ho spinkať. Namiesto budenia vytvorte podmienky, aby sa bábätko zobudilo samo vtedy, keď je na to ono pripravené:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť dcérku v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu. Nosením môžete nahradiť spánok počas dňa mimo kontaktu s vami, pretože absencia tohto kontaktu môže viesť k zníženiu príjmu mlieka zo strany bábätka a môže byť jedným z dôvodov, pre ktorý sa bábätko v noci samo nezobudí častejšie.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dcérka vypila dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie dcérky tak, aby získavala čo najväčšie množstvo mlieka. Prezrite si aj túto odpoveď z našej poradne, ktorá vám vysvetlí, ktoré kroky sú kľúčové pre to, aby dojčenie v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch bolo bez problémov a pomáhalo vám v starostlivosti o bábätko:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Budit miminko na kojeni?