Odnaucit 2mesacne dieta od cumlika?

Marcela    07.05.2020, 10:15

Dobry den, mam v sebe velku dilemu ci nechat dcere cumlik aj so vsetkymi negativami alebo ho vyhodit do kosa. Ked mala dcera 3tyzdne tak som jej prvy krat ponukla cumlik ako celkom fajn utisenie pri nocnych placoch (velmi ju trapilo grganie a plynatost a po nakojeni odmietala prsnik). Odmalicka akokeby nemala potrebu dudlovat alebo zaspat na prsniku (prvy syn zaspaval iba na prsniku). V podstate som proti cumliku kedze to narusuje kojenie a niekedy som vdacna kedze ju to rychlo utisi a upokoji. Ako dieta "naucit" zaspavat na prsniku a ako ho kojenim upokojit? Pocas dna ju vacsinou mam v satke, spime spolu a fyzicky kontakt mame dostatocny. Dakujem

Milá Iveta,

aj vzhľadom na otázku, ktorú ste posielali pred mesiacom:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8566

vám odporúčame stretnúť sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v tejto situácii je dôležité vyhodnotiť prisatie bábätka, pitie a jeho správanie sa na prsníku a niektoré kroky v zlepšení dojčenia majú potenciál zlepšiť aj schopnosť bábätka utišovať sa dojčením, zaspávať na prsníku, využívať dojčenie aj pre jeho nenutritívne funkcie. V osobnom kontakte bude pre vás omnoho jednoduchšie spýtať sa na konkrétne otázky, ktoré riešite a dostať na ne odpoveď šitú na mieru vašej situácii. Rozhodnutie nepoužívať cumlík je správne:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Používanie cumlíka sa vždy spája s predlžovaním intervalov medzi dojčeniami, so zhoršovaním prisávania bábätka k prsníku a k postupnému znižovaniu tvorby mlieka. Efekt cumlíka sa nemusí prejaviť hneď. A na druhej strane môže byť náročné nahradiť cumlík inou formou starostlivosti v prípade, že ste si na jeho používanie zvykli vy, aj bábätko a máte skúsenosť, že táto forma utíšenia bábätka je teraz rýchla a v niektorých situáciách môžete mať pocit, že neviete, čo iné by ste urobili. V osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou sa môžete práve o týchto situáciách porozprávať a dostať na mieru šité odporúčania. Vo všeobecnosti sa pokúste odstraňovanie cumlíka riešiť smerom od jednoduchších situácií, v ktorých sa vám bude ľahšie hľadať iná forma utíšenia bábätka (nosenie, dojčenie, hojdanie, chôdza s bábätkom na rukách) a postupne prechádzať na náročnejšie situácie. Stojí za to vyvinúť úsilie a hľadať iné možnosti, ako túto situáciu riešiť bez použitia cumlíka.

Významne vám v tejto situácii pomôže úprava dojčenia, ktorá je účinnejšia v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou a mala by zahŕňať:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať veľkú časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odnaucit 2mesacne dieta od cumlika?