Kŕmenie pred operáciou rázštepu

Dominika    13.05.2020, 17:38

Dobrý deň. Má sa nám narodiť dieťa s rázštepom pery, ktorý zasahuje aj do podnebia. Po konzultácii s odborníkmi sme sa zhodli, že pre zdravie dieťaťa je lepšie operáciu odložiť cca o 2-3 mesiace od narodenia, kedy dieťatko povyrastie a zosilnie. Aký typ kŕmenia odporúčate pre obdobie pred operáciou aby sme po operácii nabehli na prsník? Bola nám odporúčaná fľaša Haberman. Dieťa na prsník prikladané samozrejme bude (aj keď nie za účelom kŕmenia). Tejto téme sa na Slovensku venuje žalostne málo, preto verím, že vaša odpoveď bude nápomocná mnohým zmäteným mamičkám. Ďakujem.

Milá Dominika,

MAMILA sa téme rázštepov a dojčenia venuje veľmi intenzívne a po praktickej stránke pomáhame bábätkám s rázštepmi, aby mohli byť úspešne dojčené. Je možné dojčiť bábätko s rázštepom aj pred operáciou. Ak majú bábätká s rázštepmi s dojčením problémy, tak veľká časť z týchto problémov je spôsobená tým, že:

- ľudia ani zdravotnícky personál neveria, že dojčenie bábätka s rázštepom je možné

- bábätká s rázštepom nedostanú na dojčenie ani len šancu, lebo sa predpokladá, že sa dojčiť nemôžu

- bábätká nedostanú kvalifikovanú pomoc a včasnú intervenciu na to, aby sa úspešne dojčili

- bábätká namiesto pomoci s dojčením dostanú hneď automaticky špeciálnu fľašu na kŕmenie

- rodičia nedostanú adekvátne informácie a praktickú pomoc.

Vo vašom prípade je výborné, že sa o možnosť dojčiť zaujímate ešte pred narodením. Dojčenie bábätka s rázštepom je možné, ale budete sa naň musieť dostatočne pripraviť, aby ste dokázali prekonať mýty spojené s dojčením bábätiek s rázštepom a aby ste sa dokázali vyznať v spleti protichodných informácií, ktoré po pôrode budete dostávať.

Drvivá väčšina problémov, ktoré s dojčením majú bábätká s rázštepom nie je špecifická pre rázštep, ale ide o problémy, ktoré zažívajú aj ostatné ženy. 92 % žien po pôrode uvádza, že majú v prvom týždni po narodení bábätka problém s dojčením. 

Príkladom nesprávnych odporúčaní pri rázštepe je sabotovanie dojčenia odporúčaním Habermanovej fľaše, ktorá spôsobuje, že dojčenie nemá šancu konkurovať rýchlemu tok z tejto fľaše, ktorý vzniká pri jej stláčaní.

Pri poskytnutí kvalifikovanej pomoci je možné, aby sa bábätko s rázštepom prisalo na prsník a dojčilo sa. Ak sa bábätko určitý čas neprisáva (čo sa stáva aj ostatným bábätkám), tak je možné bábätko dočasne jednoducho kŕmiť pohárikom a robiť kroky, ktoré povedú k prisatiu. Priamo pri dojčení z prsníka môže niektorým bábätkám s rázštepom pomôcť aj laktačná pomôcka.

 V našom článku si môžete prečítať aj o dojčení po operácii rázštepu:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/razstep/

Je kľúčové urobiť pred operáciou kroky pre to, aby bola vaša tvorba mlieka čo najvyššia a ani by sa bábätko mohlo dojčiť v období od pôrodu do operácie. Dojčenie a materské mlieko sú pre bábätko s rázštepom mimoriadne dôležité aj preto, že:

a) Materské mlieko neirituje sliznice. Pri kŕmení bábätka s rázštepom sa často stáva, že mlieko vystrekne cez nos (vzhľadom na rázštep) a materské mlieko pomáha sliznicu nosa chrániť a posilňovať, na rozdiel od umelého mlieka, ktoré ju môže iritovať.

b) Dojčenie poskytuje bábätku po operácii upokojenie, úľavu od bolesti ako aj množstvo protizápalových látok a imunitných faktorov na rýchle zotavenie.

Zaujímajte sa ešte pred narodením o pracoviská, na ktorých sa rázštep pery uzatvára už pár dní po narodení. Táto úvodná operácia by vám pri dojčení výrazne pomohla.

Odporúčame vám preto obrátiť sa z nášho zoznamu laktačných poradkýň na niektorú poradkyňu, ktorá má skúsenosti s bábätkami s rázštepom:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa pripravte na dojčenie už v tehotenstve a prejdite kroky, ako čo najviac po pôrode pomôcť dojčeniu.

Súčasťou týchto krokov by mala byť podpora správneho začiatku dojčenia a kontaktu koža na kožu bezprostredne po pôrode, ale aj v ďalších dňoch po pôrode:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

a pomoc bábätku s čo najlepším prisatím hneď po pôrode:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá sa často pri týchto bábätkách vyskytuje a môže sťažovať dojčenie, ale aj kŕmenie mimo prsníka pohárikom, ak by sa bábätko neprisávalo.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Bábätká s rázštepom je dôležité prisávať so správnym prisatím a často potrebujú pri dojčení pomoc so získavaním väčšieho množstva mlieka dokrmovaním vašim odstriekaným mliekom alebo darcovským materským mliekom laktačnou pomôckou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Pre bábätká s rázštepom je dôležité vyhnúť sa použitiu umelého mlieka, a ak by aj bolo bábätko potrebné dokrmovať, ideálne je vlastným alebo darcovským materským mliekom.

Bábätko s rázštepom môže mať problémy s dojčením, podobne ako všetky iné bábätká, pri použití cumlíka, preto by sa zvlášť v tomto prípade nemal cumlík používať vôbec. Rovnako by sa nemal matke bábätka s rázštepom odporúčať klobúčik.

Ak by sa bábätko neprisávalo je dôležité vyhnúť sa na kŕmenie bábätka použitiu fľaše (aj Habermanovej) a kŕmiť ho ideálne pohárikom:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

a získať pomoc pre to, aby mohlo byť bábätko kŕmené vaším odstriekaným mliekom a aby sa urobili kroky pre návrat k dojčeniu.

Osobný kontakt s poradkyňou pri dojčení vám pomôže získavať odporúčania šité na mieru vašej konkrétnej situácii aj podľa toho, ako sa postupne bude situácia vyvíjať, aby ste mohli postupovať čo najúčinnejšie a vaše bábätko mohlo byť dojčené už po pôrode alebo čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kŕmenie pred operáciou rázštepu