Bolesti a preucanie 9 mesacneho babatka

Jana    10.05.2020, 22:46

Dobry den. Mam 9,5 mesacneho synceka, ktoreho dojcim. Cez den uz popri jedle len cca 3 az 4x, v noci viac, podla toho ake ma obdobie. Od zaciatku som mala problemy s dojcenim, riesila som to s poradkynami, dali sme stirhat uzdicky. Napriek vsetkej snahe mam dodnes pri dojceni bolesti a po narocnejsej noci je to niekedy az na plac. Ragady nemam, pouzovam bepanthen aj lanolin, bolest po prisati nemizne. Chcem sa teda opytat, ci je sanca take velke babatko preucit prisavanie, pripadne ako, alebo to proste len vydrzat, kym sa bude dat.

Milá Jana,

aj pri staršom bábätku je možné urobiť kroky, ktoré by vám mohli pomôcť zmierniť a odstrániť bolestivosť bradaviek. Pre lepšie zodpovedanie vašej otázky by bolo dobré poznať ďalšie detaily. Napíšte nám na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk mená laktačných poradkýň, s ktorými ste boli v kontakte a tiež, ktoré kroky vám odporúčali, ktoré ste vyskúšali a ktoré vám zaberali. Existujú prostriedky, ktoré majú potenciál znížiť bolestivosť bradaviek a pomôcť v ich liečbe. Z vašej otázky nie je jasné, ktoré z nich vám laktačné poradkyne odporučili, či ste pociťovali zlepšenie, ako dlho ste ich používali a ako sa vyvíjala situácia ďalej. Obzvlášť masti s obsahom lanolínu podľa štúdií predstavujú rizikový faktor pre zhoršenie na prsníku s poranenými bradavkami. Lanolín má tendenciu z krátkodobého hľadiska pomôcť (hoci niekedy ani to nie) a z dlhodobého hľadiska môže vytvárať podmienky pre zhoršovanie trhliniek a stavu bradaviek. Prestaňte ho používať, môže byť jednou z príčin, prečo sa situácia nezlepšuje.

Úpravu prisatia je možné urobiť aj pri staršom bábätku. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Správne prisatie závisí tiež od toku mlieka, ktorý bábätko zažíva na prsníku. Preto v tejto situácii má zmysel urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a odstrániť príčiny, ktoré by mohli tvorbu mlieka znižovať, napríklad príliš časté podávanie veľkého množstva jedla na úkor dojčenia a ďalšie možné príčiny:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a prejsť to, ako momentálne vyzerá vaša situácia, ktoré kroky pre zvýšenie príjmu materského mlieka zo strany bábätka je možné urobiť a ako zlepšiť jeho prisatie tak, aby sa tkanivo bradaviek nepoškodzovalo a prejdete tiež možnosti účinnej liečby.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti a preucanie 9 mesacneho babatka