Ekzem na prsnikoch

Hana    13.05.2020, 14:35

Dobry den, prosim vas o radu ohladom ekzemu ktory sa mi objavuje na prsnikoch, aj v tesnej blizkosti bradaviek. Mam 17 mesacneho synceka, ktoreho este stale a velmi casto kojim. Ekzem mam diagnostikovany ako atopicky (nesvrbi, nepali, neboli) + seboreicka dermatida (ako opakujuce sa svrbenie pokozky hlavy a velmi vela lupin). Je v poriadku nadalej dojcit? Suvisi to nejak spolu? Kede doposial som nemala problem s ekzemom prave na prsnikoch, v takom mnozstve. Sem tam jeden suchy flak a teraz su ale prism posiate. Ekzem som mavala len na rukach. Syncek ho zatial nema. Dakujem vopred za vas cas a odbore rady.

Milá Hana,

môžete naďalej dojčiť. Atopický ekzém sa v čase dojčenia môže objaviť aj v oblasti prsníkov či dvorcov, hoci tam predtým nebol. 
Atopický ekzém sa na synčeka neprenáša dojčením, takže oňho nemusíte mať obavy.

Pokračujte v dojčení popri liečbe atopického ekzému. Môžete na jeho liečbu používať prostriedky, ktoré ste aj pred dojčením používali na iné časti tela. To môže zahŕňať maste, ktoré ste používali, a môžete ich aplikovať aj priamo na bradavky či prsníky. A taktiež môžete užívať lieky, ktoré sa pri liečbe atoptického ekzému využívajú, ak to potrebujete.

Okrem toho môžete skúsiť použiť aj liečbu výťažkom z grapefruitového semienka - kvapkami, ktorým môžete miesta s ekzémom natierať a nechať zaschnúť. Po zaschnutí môžete natrieť masťou, ktorou ste zvykli natierať ostatné časti tela pri ekzéme.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ekzem na prsnikoch