Tehotenstvo

Vladimíra    12.05.2020, 14:29

Dobrý deň,dojčim už dva roky ale chceli by sme druhé bábätko,ms mám len nie som si istá či mám ovuláciu.Ms je pravidelná.Myslite že je šanca?Sú nejaké vitamíny ktoré môžem brať na podporu?Poznáte mamičky čo dojcili a neotehotneli dokedy neprestali dojčiť napr do 3-4 rokov?

Milá Vladimíra,

z hľadiska plodnosti vedieť, že jediný hormón, ktorý môže pri dojčení ovplyvňovať plodnosť, je prolaktín a hladiny prolaktínu približne po roku po pôrode sa za fyziologických okolností nijako zásadne nelíšia u ženy, ktorá dojčí od tých, ktoré má žena, ktorá nedojčí. Môžete sa stretnúť s tvrdením, že ak žena odstaví, tak otehotnie. Často sa hovorí, že ak žena po roku po pôrode odstaví dieťatko, dostane menštruáciu, alebo že ak odstaví, tak potom otehotnie. Tieto skúsenosti však neznamenajú, že sa to stalo preto, že sa dieťa odstavilo. Tieto skúsenosti spôsobuje fakt, že 14 – 17 mesiacov je štatisticky čas, v ktorom typicky dojčiace ženy po pôrode dostávajú naspäť menštruáciu a často v tomto období potom aj znova otehotnejú. To však neznamená, že návrat cyklu alebo tehotenstvo súvisí s faktom, že žena odstavila. Súvisí to s faktom, že v tomto období ženy bežne naspäť dostávajú cyklus. A tiež s faktom, že odstavenie zmení dynamiku vzťahu matka – dieťa a mnohé potreby, ktoré dieťa má, prestanú byť napĺňané. Toto na jednej strane zmierni stres z náročnej starostlivosti o dieťa (a to ovplyvní plodnosť), na druhej strane to znamená, že dieťa sa musí naučiť riešiť rôzne svoje potreby v čase, kedy na to ešte nie je psychicky alebo fyzicky zrelé, čo prináša svoje riziká, okrem ostatných rizík predčasného odstavenia pre zdravie dieťaťa, aj matky. Preto je dôležité, aby ste pokračovali v dojčení.

Vaše telo potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o vaše dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. Toto je správna reakcia vášho tela. Dôvodom nie je len dojčenie ako také. Napriek tomu, že z hľadiska hladín hormónu prolaktínu matka, ktorá po roku dojčí, je na tom hormonálne približne rovnako, ako matka, ktorá nedojčí, častokrát sa matky vo vašej situácii dozvedia, že by mali znížiť počet dojčení, aby sa plodnosť vrátila. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie ani zníženie počtu dojčení nijako nepomôže tomu, aby sa vaša plodnosť vrátila rýchlejšie. Môžete teda dojčiť aj častejšie, vaše bábätko to zjavne veľmi potrebuje. Ženy, ktoré uvádzajú, že keď znížili počet dojčení, vrátila sa im menštruácia, by vysoko pravdepodobne menštruáciu dostali už aj bez zmien v dojčení. Ak žena nemala problém s otehotnením pred prvým tehotenstvom, nie je dôvod predpokladať, že teraz bude ťažké otehotnieť a štatisticky by ste už čoskoro mali očakávať návrat menštruačných cyklov a plodnosti.

Ak máte podozrenie, že môžu nastať problémy s plodnosťou, napríklad preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje (http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/), ale začať už teraz sledovať svoje znaky plodnosti na zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vaším telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete www.plodar.sk). Pomocou sledovania týchto biomarkerov sa dá tiež aj v domácich podmienkach spoľahlivo zistiť, či dochádza k ovulačnému javu. Ak by ste chceli, môžete užívať aj vitamíny alebo iné výživové doplnky, toto z hľadiska dojčenia nepredstavuje problém.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok