Jaká doba od kojení a kouření?

Renata    16.05.2020, 09:23

Dobrý den, dočetla jsem se, že když kouřím do pěti cigaret denně tak je zatím kojení víc prospěšné než přestat kojit. Kouřím cca 4-5 denně. Dceři bude rok. A v podstatě už ne kojená jen ráno na uspani a v noci. Ale i tak bych se chtěla zeptat jaká musí být doba od kojení a kouření? Kdyby náhodou třeba chtěla i přes den MM. Děkuji za odpověď.

Milá Renáto,

vzhľadom na následky fajčenia pre vaše vlastné zdravie hľadajte motiváciu a pomoc, aby ste mohli prestať fajčiť. Pre vás aj pre vaše dieťatko je lepšie, aby ste nefajčili. Ale ak napriek tomu fajčíte a momentálne nie je možné prestať fajčiť alebo znížiť počet cigariet, neuvažujte o skončení dojčenia - práve naopak, pomôžte svojmu dieťatku a jeho zdraviu tým, že ho budete dojčiť. Nečasujte cigarety podľa dojčenia, dojčite svoje dieťatko podľa jeho potreby. Pre dieťa v takejto situácii nie je bezpečné, ak znížite počet dojčení na minimum, práve naopak, čím viac bude dojčené podľa svojich potrieb (a ročné deti sa väčšinou potrebujú dojčiť omnoho častejšie, ako 2-krát za deň), tým väčšia šanca, že dojčenie bude pokračovať aj v ďalších mesiacoch a bábätko bude získavať ochranu prostredníctvom dojčenia. Prečítajte si tento článok:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Dojčenie totiž dokáže eliminovať niektoré negatívne dôsledky fajčenia a dojčené deti, ktorých matky fajčia, sú štatisticky zdravšie ako nedojčené deti, ktorých matky fajčia. Takže pokračujte v dojčení. Dojčenie bude dieťaťu okrem mlieka poskytovať aj mnohé imunitné látky a protilátky, vďaka čomu bude podporovať jeho zdravie, obzvlášť čo sa týka horných dýchacích ciest, ktoré fajčenie zaťažuje. Materské mlieko vystiela nielen sliznice čreva, čím podporuje imunitu bábätka, ale aj sliznice horných dýchacích ciest, a to je v prípade, že dojčíte a neviete prestať fajčiť dôležitá ochrana pre vaše bábätko, ktorú umelé mlieko okrem mnohých iných vecí neposkytuje. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jaká doba od kojení a kouření?