Snižování nárůstu hmotnosti zeleninovými příkrmy

Marina    20.05.2020, 13:11

Dobrý den, synovi jsou nyní 4 měsíce, váží 9,5 kg a měří 71 cm (podle WHO 99,7 percentil). Narodil se s váhou 4,54 kg a délkou 54 cm (dále v 6 týdnech: 6,39 kg + 62,5 cm; 3 měsíce: 8,37 + 69 cm). Je výlučně kojený. S kojením nemám žádné problémy, nic mě nebolí. Naopak mléko mi doslova stříká a má žlutou barvu. Na kontrole ve 4 měsících doktorka řekla, že bychom měli zavést zeleninové příkrmy ( a v žádném případě nic kalorického jako ovoce a kaše) s cílem zpomalit nárůst váhy. Doktorka vyjádřila obavy, že kvůli vysoké váze syn nezvládne adekvátně k věku vyspívat pohybově ( na bříšku leží, ale na bok se téměř nepřetáčí a za nožičky se nechytá). Myslíte, že je vhodné zavádět zeleninové příkrmy tak brzy? Mám ještě jednu otázku. Syn má cca od jednoho měsíce nitky krve ve stolici. Na doporučení doktorky jsem přestala jíst mléko, to ovšem nepomohlo a tak jsem vysadila i sóju, vejce a hovězí maso (poté pozoruji zlepšení, ale nitky ještě někdy bývají). Podle doktorky je to zbytečné a nitky krve ve stolici nevadí. Jaký máte na to názor? Předem děkuji za odpověď.

Milá Marina,

ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte a to bez ohľadu na farbu mlieka. Žltá farba materského mlieka je jedna z bežných možností, ako môže farba materského mlieka vyzerať. Farba materského mlieka nemá koreláciu k jeho zloženiu. Vaše materské mlieko je šité na mieru vášmu bábätku. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 4,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov žien, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Nízkokalorické jedlo (zelenina) v tejto situácii môžu zhoršiť výskyt krvi v stolici. Pre výlučné dojčenie do približne 6 mesiaca sú vedecké dôkazy. Príkrmy je aj pri „veľkom“ bábätku možné zavádzať okolo 6. mesiaca, nie skôr, ale až keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Ani v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije.

Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. 

Dojčenie podľa potrieb bábätka je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dieťaťa sú normálne potreby, ktoré dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Riešením rýchleho priberania bábätka preto napríklad nemá byť používanie cumlíka. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša viaceré riziká, vrátane rizika predčasného odstavenia.

Malé množstvá krvi, vo forme nitiek, ktoré sa objavujú niekedy a nie vo veľkom množstve, najčastejšie znamenajú, že bábätko by potrebovalo získavať ešte viac mlieka. Odporúčame vám pri dojčení použiť stláčanie prsníka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/ 

Často sa dojčenie detí v takejto situácii spája s prejavmi, ktoré popisujú matky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a táto situácia sa typicky vyskytuje najmä u bábätiek, ktoré vynikajúco priberajú a ich matky pozorujú, že majú veľa mlieka. Z vašich slov sa zdá, že vaše bábätko sa dojčí spokojne. Pre istotu by pravdepodobne bolo vhodné uistiť sa, že s dojčením je všetko v poriadku v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Snižování nárůstu hmotnosti zeleninovými příkrmy