Tehotenstvo a dojčenie

Iveta    25.05.2020, 13:34

Dobrý deň! Môj syn bude mať 3 roky v júli. V auguste sa bude narodiť druhé dieťa.Syn ešte pýta mlieko 2 krát denne pred spaním.Podla mňa už nemám mlieko.Chcela by som sa opýtať,či mám niečo robiť pred pôrodom,alebo budem mat mlieko prirodzene,ako pred prvým pôrodom ? Ďakujem pekne.

Milá Iveta,

dojčenie počas celého tehotenstva je možné. Súbor miliónov matiek, ktoré dojčili svoje dieťa až do konca ďalšieho tehotenstva, je dostatočne veľký na to, aby dojčenie počas tehotenstva bolo považované za bezpečné.

Dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko. Staršie dieťa získava množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré podporujú jeho imunitu a zdravie, dopĺňa mu to výživu vo všetkých smeroch, ale hlavne mu poskytuje upokojenie, istotu, že je ešte stále milované, že má ešte stále svoje miesto u matky, umožňuje mu to nadväzovať vzťah so svojím mladším súrodencom. Napriek tomu, že tvorba mlieka v tehotenstve klesá, stále pokračuje a vaše staršie dieťa naďalej získava materské mlieko. Toto mlieko je podobného zloženia, ako to, ktoré sa tvorí tesne po pôrode a ktoré sa označuje ako „tekuté zlato“, kolostrum. Vaše staršie dieťa ho má jedinečnú možnosť získavať mnoho týždňov!  Aj pre vaše staršie dieťatko naďalej mimoriadne dôležité a je dôležité v dojčení pokračovať – k tejto téme si môžete prečítať tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Kolostrum sa tvorí priebežne počas tehotenstva a nie je potrebné sa obávať, že by ho staršie dieťa tým, že sa v tehotenstve dojčí, „vypilo“. Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok kolostra, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité aj pre ostatné ženy v rámci prevencie problémov s dojčením. Preto, aby novorodenec dostal dostatok kolostra po pôrode a dojčenie sa začalo čo najlepšie, si prečítajte tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Na dojčenie vás už v tehotenstve môže pripraviť poradkyňa pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Vyberte si takú poradkyňu v mieste vášho bydliska z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Zaujímavé môžu byť pre Vás aj tieto skúsenosti matiek s tandemovým dojčením:

Skúsenosti mamičiek s tandemovým dojčením



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tehotenstvo a dojčenie