Dojcenie a nástup do prace - ako minimalizovať stres dietata

Nika    25.05.2020, 20:16

Dobrý deň, o mesiac sa po skončení rodičovskej dovolenky musím vrátiť do zamestnania. Dcérka (3roky) je od malička dojčená na požiadanie. V dojčení chceme pokračovať až do jej samoodstavenia. Dcérka pri dojčení zaspáva, upokojuje sa, s dojčením sa prebúdza, inak nastáva plač a nepríjemne pocity. Máme veľký strach, ako zvládne obdobie tesne po mojom nastúpe do zamestnania. Doteraz sme boli odlúčené najviac na 3-4 hodiny denne, nie na celý deň, ako teraz. Nechceme ju stresovať odstavením nasilu, sú však možnosti, ako by sme ju mohli pripraviť, “natrénovať”, aby toto obdobie zvládla lepšie ? Prvé dni bude doma so svojim otcom, potom sa budú striedať staré mamy a ja. V septembri nastupuje do materskej škôlky. Vopred ďakujeme za pomoc. Nika

Milá Nika,

je pochopiteľné, že 3-ročné dieťa ešte veľmi potrebuje byť v neustálej prítomnosti matky. Matky vo vašej situácii sa pochopiteľne obávajú, ako to ich dieťatko zvládne a zo všetkého najviac by si priali, aby tieto zmeny dieťa zvládlo bez plaču, aby nebolo nešťastné. Ľudia majú často pocit, že dojčenie je dôvodom, prečo je dieťa závislé na matke a prečo by plakalo, ak s ňou nebude môcť byť a preto sa zdá byť dôležité v čase, kedy bude mať nastúpiť do škôlky, dieťa odstaviť. Nie je to tak. Odstavenie celú situáciu len skomplikuje.

Dojčenie nie je dôvodom, pre ktorý môže byť vaša dcérka nešťastná, ak vás bude vidieť odchádzať, prípadne ak sa jej vo vašej neprítomnosti stane niečo, čo ju rozplače. Tieto situácie sa jednoducho bude musieť naučiť vo vašej neprítomnosti riešiť s pomocou osoby, ktorá sa o ňu bude starať. A má šťastie, že zo začiatku tými osobami budú ľudia, ktorých dobre pozná a ktorým dôveruje. Títo ľudia by mali mať repertoár toho, čo urobia v tej-ktorej situácii, ako pomôžu dieťatku odviesť pozornosť, zabaviť ju, utíšiť ju, prípadne ju uspať. Nič z toho sa nenaučia o nič lepšie alebo jednoduchšie, ak už dcérka nebude dojčená. Odstavenie dcérke vezme jednu z istôt, ktoré teraz má a môže situáciu ešte viac skomplikovať. Dcérka môže paradoxne ešte ťažšie znášať odlúčenie od vás. Dojčenie je prejavom potrieb dieťaťa. 3-ročné dieťa potrebuje byť dojčené, pretože dojčením rieši situácie, ktoré inak zvládať nedokáže. V prípade nutnosti sa dokáže naučiť riešiť svoje potreby (ako potrebu byť s matkou, potrebu zaspávať v bezpečí v kontakte s rodičom a podobne) iným spôsobom, ale často tomuto predchádza nespokojnosť a prípadne plač. A to, že to nesúvisí s dojčením by vedeli potvrdiť tisícky matiek, ktoré prvé dni nástupu ich detí do škôlky riešia ich plač a nešťastné pocity a pritom väčšina z nich už nedojčí.

Ak by existovalo iné riešenie, pri ktorom by ste mohli ostať s dcérkou doma, určite by ste ho už mali. Ak je vaša jediná možnosť návrat do práce, dcérka jednoducho musí ísť do škôlky. Musí to zvládnuť. Našťastie má možnosť byť zo začiatku s ľuďmi, ktorých dôverne pozná a má k nim dobrý vzťah a nebudete odchádzať nadlho. Toto dokáže situáciu veľmi zjednodušiť. Po nástupe do škôlky to možno nebude prvé dni pre ňu jednoduché, možno bude skutočne mať problém so zaspávaním v škôlke. Dôvodom nebude to, že ju teraz dojčíte. Ak sa chcete vyhnúť plaču pri zaspávaní bez dojčenia tým, že by ste dcérku preventívne odstavili už teraz, je takmer isté, že bude plakať teraz. Skúste preto zvážiť neučiť teraz dcérku zaspávať samú, pretože vždy existuje možnosť, že v škôlke bude schopná zaspávať sama, ako nám potvrdilo mnoho žien, ktoré sme sprevádzali v tomto období:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/skolka/

V tomto článku zároveň nájdete aj iné dôležité vysvetlenia, prečo sa oplatí pokračovať v dojčení aj z pohľadu vášho návratu do práce, z pohľadu chorobnosti dieťaťa a z pohľadu fyzického kontaktu, ktorý vám bude dojčenie naďalej zabezpečovať.

Rovnako situáciu ráno pri vašom odchode do práce pravdepodobne nepomôže zlepšiť odstavenie. Ak budete musieť odchádzať do práce skôr, dcérka aj tak môže plakať, keď sa zobudí pri vašom odchode do práce alebo môže plakať po tom, čo sa zobudí ona a zistí, že už nie ste doma. Môžete nastaviť pravidlá, že ak sa zobudí, dojčiť sa môžete len do určitého času, ak jej to nebude vyhovovať, bude si musieť bohužiaľ zvyknúť, tak, ako si bude musieť v škôlke zvykať na mnoho noviniek, ktoré doteraz nemusela riešiť. A všetky budú zo začiatku obrovským stresom a záťažou. Dojčenie po tom, čo sa znova stretnete doma, jej môže významne pomáhať tento stres spracovávať a postupne sa vyrovnávať so zmenou vo svojom živote.

Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8429



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a nástup do prace - ako minimalizovať stres dietata