Obsah mliecka v prsniku

zuzana    08.06.2020, 09:40

Dobry den, mam 4 a pol mesacne babatko,plne kojene. Je to moje druhe dieta. Prve dieta bude mat o chvilu 5 rokov. ZacaLa som aj jemu odsavat z mliecka, kedze on kojeny nebol a aspon trosku mu chcem aspon takto mliecko vynahradit. Mlieko mi zatial pre babatko nikdy nechybalo. Ale moja otazka znie, ci ked odsvam aj pre starsie dieta, a hovori sa, ze mliecko ma obsah podla potrieb, ci nahodou pre babatko nie je mlieko tym ze odsavam slabsie, lebo si mozog mysli, ze ho tvori dost a mlieko tym padom je slabsie. ALe teda vsetko mliecko ktore vytvrim, nevypije babatko, ale odsavam pre starsie dieta. Neviem, ci sa rozumieme. Stolica babatka je trosku redsia, vodnata, odkedy odsavam,neviem ci to moze suvisiet? Moja otazka teda je ci, robim spravne, ze odsavam pre starsieho, alebo to nemam robit, lebo to ovplyvnuje zlozenie mlieka pre babatko. dakujem pekne

Milá Zuzana,

pre zdravie vášho staršieho dieťatka má odsávané mlieko pozitívny vplyv a určite stojí za to v tom pokračovať. Vaše staršie dieťatko je ešte stále vo veku, kedy sa vyvíja jeho imunitný systém a materské mlieko obsahuje mnohé látky, ktoré napomáhajú správnej funkcii imunitného systému. Materské mlieko obsahuje počas celej doby dojčenia vzácne látky ako napríklad oligosacharidy (ktoré sa starajú o mikrobióm v črevách), DHA, ARA, GOS, FOS, molekuly mliečneho tuku ako aj látky, ktoré dieťa chránia pred infekciami, zápalmi a zmierňujú a skracujú priebeh ochorení. Materské mlieko počas celého obdobia dojčenia obsahuje množstvo jedinečných látok ako napríklad oligosacharidy materského mlieka, ktoré vytvárajú metabolický substrát pre zdraviu prospešné baktérie v čreve dojčeného dieťaťa. Takýchto oligosacharidov je v materskom mlieku viac ako 200 druhov a sú treťou najviac zastúpenou zložkou v materskom mlieku. Znižujú schopnosť patogénov priľnúť k slizniciam a znižujú tak riziko vírusových, bakteriálnych a parazitických infekcií. Okrem toho zlepšujú reakciu imunitných buniek a poskytujú dieťaťu kyselinu sialovú, ktorá je esenciálnou živinou pre vývoj mozgu a kognitívnych funkcií. Oligosacharidy dostáva dieťa v materskom mlieku vždy, keď sa dojčí, v akomkoľvek veku. Materské mlieko obsahuje viac ako 1000 rozličných bielkovín, ktoré nie je možné vyrobiť iným spôsobom. Materské mlieko počas celého obdobia dojčenia dodáva bábätku i staršiemu dieťaťu tisícky až milióny živých buniek v každom mililitri mlieka nezávisle od veku dieťaťa. Nejde len o leukocyty, ktoré hrajú rolu v ochrane pred ochoreniami, či epiteliálne bunky, ale dokonca aj kmeňové bunky, a to má implikácie z hľadiska potenciálu pre regeneráciu tela. Kmeňové bunky dokážu vytvárať svoje vlastné kópie a dokážu sa premeniť na rozličné vyspelé funkčné bunky. Kmeňové bunky, ktoré dieťa získava v materskom mlieku, prenikajú do krvného obehu a dostávajú sa do rozličných orgánov, kde poskytujú aktívnu imunitu. Tento proces sa nazýva mikrochimérizmus a dokazuje význam dojčenia nielen z hľadiska výživového a imunitného, ale aj z hľadiska pomoci, ktorú matkin organizmus poskytuje dieťaťu z hľadiska využívania živín a vytvárania tolerancie. A to je len zopár dôvodov, pre ktoré má obrovský zmysel, že vaše staršie dieťatko môže teraz tiež dostávať materské mlieko. Toto navyše nijako neovplyvňuje vaše mladšie bábätko, pretože to naďalej dostáva to mlieko, ktoré potrebuje pre svoj správny vývoj. Vyššia tvorba mlieka neznamená rozriedenie látok, ktoré má mladšie bábätko dostať a nie je dôvodom pre zmenu konzistencie jeho stolice.

Otázky, ktoré vám napadajú, sa často objavujú najmä v súvislosti so situáciou, kedy sa dve deti rozdielneho  veku spoločne dojčia a ženy sa obávajú, či dojčenie staršieho dieťaťa nezmení kvalitu mlieka pre mladšie bábätko. Na túto otázku sme poskytli detailnú odpoveď tu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=7755



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obsah mliecka v prsniku