V noci sa nechce prisať

Dominika    16.06.2020, 12:25

Dobrý deň. Som mamička 12dňoveho bábätka. Už od narodenia sme mali problém s prisatim na prsník (možno k tomu dopomohla aj epidurálka). Počas celého pobytu v nemocnici som si odsavala mlieko a kŕmila cievkou. Po prichode domov som si s laktačnou poradkyňou prešla samotné dojčenie, ako aj uzdicky (hornú a dolnú) ktorú sme dávali stihnúť. Prisavanie sa na koniec, ako tak rozbehlo, ale pri každom bojujeme. Cez deň to je lepšie, ale v noci to nejde. Mám pocit že aj moje prsia sú viac naliate a musim niečo odsat pred prisatim aby sa nám to podarilo. Medzi tým je bábätko nervózne a place. Taktiež som si všimla, že nevyplazuje jazyk a nemá ho položený dole, čo je teda aj dôvod ze naˇ to ide niekedy aj má 30 pokus. V tedy už malinka place o 100 šesť. Skusam jej prejsť bradavku po hornej pere ale nič. Niekedy sa odláča sama od prsníka. Nechcem, aby mi ho začala odmietať. Nejde nám ani dojčenie v lahu. Som už vyčerpaná a nedospata nakoľko chce byt stále na prse keď už sa nám to podarí. Zaspáva v mojom náručí a keď ju položím, sa zobudím a začína všetko odznova. Prosím skúste poradiť. Ďakujem

Milá Dominika,

v tejto situácii je dôležité, že ste sa stretli s laktačnou poradkyňou a odporúčame vám ďalej s ňou spolupracovať. Najlepšie je totiž vyhodnotiť vašu situáciu v osobnom kontakte a na základe toho, čo spoločne s laktačnou poradkyňou uvidíte, môžete určiť ďalší smer riešenia vašej situácie, podľa toho, ako sa aktuálne vyvíja. Starať sa o neprisávajúce sa bábätko je psychicky aj fyzicky veľmi náročné. Tým, že ste túto situáciu okamžite riešili, sa vám podarilo začať bábätko prisávať. To, čo momentálne popisujete, je obrazom situácie, v ktorej sa bábätko ešte nie úplne spoľahlivo prisáva a je potrebné túto situáciu ďalej riešiť a zlepšovať. Z vašej otázky nie je zrejmé, ktoré všetky oblasti pre zlepšenie dojčenia ste prešli, preto vám odporúčame znova sa s laktačnou poradkyňou stretnúť a vyhodnotiť:

  • či neprirástli uvoľnené uzdičky bábätka
  • keď bábätko prisávate, či je možné zlepšiť polohu bábätka tak, aby po prisatí bolo prisaté asymetricky (brada v prsníku, noštek od prsníka) a dostatočne hlboko (aby nebolo vidieť kútik úst a pery) a či správne stláčate prsník pre zrýchlenie toku mlieka
  • vyhodnotíte, či pre to, aby sa bábätko začalo spoľahlivo prisávať, nie je potrebné udržať ho na prsníku s laktačnou pomôckou: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
  • či zvyšujete tvorbu mlieka bylinkami: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/
  • či neexistujú iné faktory, ktoré zhoršujú prisávanie bábätka, najmä používanie fľaše, klobúčikov, cumlíka a ak tieto pomôcky nepoužívate, s laktačnou poradkyňou je potrebné prejsť, akým spôsobom utišovať a uspávať bábätko, pretože bábätko, ktoré sa neprisáva spoľahlivo, môže byť viac uplakané a nespokojné, keďže nepoužíva dojčenie ako prostriedok pre upokojenie či zaspatie
  • celú otázku spánku a najmä dojčenia v noci:

Ak sa bábätko problematickejšie prisáva v noci, je dôležité vyhodnotiť, čo presne sa deje a v čom sa noc líši od dňa. Spíte spoločne s bábätkom? Je možné, že cez deň sa vám darí vystihovať momenty, kedy by sa bolo ochotné prisať, ale v noci sa bábätko na prsník dostane až v čase, kedy už je podráždené a nemá trpezlivosť skúšať sa prisať.

Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste mali prejsť tiež súvislosti medzi dojčením a spánkom bábätka. Bábätko, ktoré položíte po zaspatí, sa väčšinou zobudí a môže byť mimoriadne náročného potom utíšiť (a nemusí sa byť ochotné prisať k prsníku, ani keď nejde o bábätko, ktoré má problémy s prisatím).

Tieto oblasti je dôležité zhodnotiť s laktačnou poradkyňou v osobnom kontakte, pretože takáto situácia si vyžaduje na mieru šité odporúčania presne podľa toho, čo sa vo vašom konkrétnom prípade deje.

Kým sa stretnete s poradkyňou, pokúste sa získať pomoc od rodiny či priateľov, aby ste sa teraz nemuseli starať o domácnosť, variť či upratovať a mali ste priestor venovať sa len bábätku. Pokúste sa využiť všetky denné spánky bábätka na to, aby ste mohli spať spoločne s ním, prípadne poproste rodinu, aby vám bábätko postrážili v čase, kedy je spokojné a ochotné byť s niekým iným a vy ste si mohli poležať alebo pospať. Je náročné riešiť túto situáciu, ak ste sama veľmi vyčerpaná.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > V noci sa nechce prisať