Dojcit iba poobede a v noci

Lucia    23.06.2020, 14:59

Dobry den, syn ma 18mes, ked bude mat 22m musim nastupit do prace. Chcem ho pomalicky naucit nepit cez den iba rano/vecer/v noci. Da sa takyto model udrzat potom? Kvoli praci bude pauza aj 9 hodin v kojeni? Strati sa mi mlieko? Ci ostane aspon nieco pre synceka? Tiez ho chcem pomalicky odnaucit zaspavat na prse, aby vedel v jaslickach zaspinkat sam. Mate nejake rady? Viem ze toto asi nie je uplne vasa parketa, ale kazda rada mi pomoze. Dakujem Lucia

Milá Lucia,

v tomto veku je možné prácu s dojčením zladiť pomerne dobre. Pomáhali sme množstvu žien, ktoré dojčili dieťa podobného veku a chodili do práce, aj pracovali sme aj s množstvom žien, ktoré dojčili menšie (aj oveľa menšie) bábätko a chodili do práce. Niektoré ženy pre povzbudenie napísali svoje skúsenosti aj v príbehoch, ktoré nájdete v tomto odkaze:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/

kde nájdete samostatnú sekciu príbehov o dojčení po nástupe do práce. Toto je „naša parketa“, vieme vám z praktických skúsenosti potvrdiť, že ak musíte nastúpiť do práce a dieťatko musí nastúpiť do jaslí, udržať dojčenie je tá najlepšia voľba, akú v takom prípade môžete urobiť.  Z hľadiska samotného príjmu potravy v tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo). Môžete dieťatku tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie z pohárika so sosáčikom, alebo z „tréningového“ pohárika - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcela piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby dostávala príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín.

Deti vo veku vášho dieťatka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude mu stačiť dojčenie v čase, keď s ním budete, prípadne jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti. Z hľadiska dojčenia je dôležité, aby ľudia, ktorí sa o dieťatko budú starať počas vašej neprítomnosti cumlíky a fľašky nepoužili.

Neodporúčame vám teraz robiť obmedzenia v dojčení. Nepomôžu totiž zlepšiť situáciu o 4 mesiace. Obmedzovanie dojčenia bábätko nijako nepripraví na situáciu, ktorá ho bude čakať, keď budete musieť ísť do práce a ono do jaslí. To, že starostlivosť o dieťa sa prejavuje dojčením, neznamená, že dojčenie je zodpovedné za to, že dieťa túto starostlivosť potrebuje. Ak napríklad dieťa zaspáva na prsníku, nie je to preto, že sa naučilo zaspávať na prsníku. Ak teraz dieťa budete odnaúčať zaspávať na prsníku, neznamená to, že v jasličkách bude spokojne spať. Rovnako, ako dojčenie nie je dôvodom, pre ktorý môže byť vaše dieťatko nešťastné napríklad, ak vás bude vidieť odchádzať, prípadne ak sa mu vo vašej neprítomnosti stane niečo, čo ho rozplače. Na situáciu, ktorá vás so synčekom čaká, nie je možné sa vopred pripraviť tým, že sa obmedzí dojčenie už teraz. Ak by ste to robili, tak vám to akurát prinesie náročné obdobie prázdnin a aj tak to nezlepší situáciu v jasličkách. V jasliach bude mať vaše dieťatko úplne iný kontext, bude sa zaoberať inými vecami a budú ho obklopovať iní ľudia a deti, a tým pádom bude aj dojčenie vnímať inak, ako keď je celý deň s vami. Nemusíte preto už teraz v dojčení nastavovať režim, aký bude dieťatko zažívať, keď s ním nebudete. Nebude rozumieť tomu, prečo sa 9 hodín denne nemôže dojčiť, hoci ste s ním. Keď bude v jasliach, nebude sa dojčiť, pretože nebudete s ním. Môže byť nespokojné, uplakané, ale nie preto, že je teraz dojčené. Množstvo rodičov, ktorí hovoria, že ich nedojčené deti plakali po nástupe do jaslí alebo škôlky, je dostatočným dôkazom, že obavy, ktoré deti majú pri takejto veľkej životnej zmene, nesúvisia s dojčením. Súvisia s tým, že sú vo veku, kedy nie sú evolučne stavané na to, aby boli bez matky. A pri menšom dieťatku je samozrejme táto potreba ešte väčšia, ako pri 3-ročnom dieťati.

Dá sa predpokladať, že ste dostatočne zvážili možnosť, že by ste sa do práce nevrátili alebo že by bábätko ostávalo v starostlivosti niekoho, koho pozná a má s ním blízky vzťah. Toto pravdepodobne nie je možné a nemáte inú možnosť, len tieto zmeny urobiť. Iste ste tieto možnosti dôkladne zvažovali aj preto, že si uvedomujete, že vaše dieťatko, ktoré je vo veku, kedy prirodzene potrebuje úzky a neustály kontakt s matkou, bude možno nespokojné, uplakané a bude nejakú dobu trvať, kým si zvykne, že napriek tomu, že jeho život sa veľmi zmenil, všetko je v poriadku. Túto prechodnú fázu vám významne dokáže zmierniť práve dojčenie. Dieťatko môžete dojčiť po príchode  z práce (mnohé deti v tomto veku dokonca odmietajú akékoľvek jedlo a len sa dojčia, toto môže byť v poriadku, jesť jedlo môže v čase vašej neprítomnosti), môže sa dojčiť na zaspatie večer a môže sa dojčiť v noci a prípadne ráno pred vašim odchodom. Tvorba mlieka sa tomu čoskoro prispôsobí a nemusíte pre jej udržanie robiť nič viac, ako dojčiť podľa potrieb dieťatka v čase, kedy s vami bude môcť byť. Cez víkend budete môcť dojčiť podľa potrieb celý deň, v týždni tak, ako to bude možné vzhľadom na odlúčenie od dieťatka. Prvé týždne je možné, že bude v práci potrebné, aby ste si odstriekali mlieko, kým sa tvorba mlieka prispôsobí.

Mnohé deti odmietajú v jasliach zaspať. Toto nevyriešite tým, že ho teraz „odučíte“ zaspávať na prsníku. Vo vašej prítomnosti nebude dieťa rozumieť tomu, prečo sa nemôže dojčiť, keď potrebuje pomoc. Keď nebude s vami, bude musieť prispôsobiť sa novej situácii. Pracovali sme aj so ženami, ktoré si pre zaspatie dieťaťa požiadali o pomoc babičky alebo študentky, ktoré by boli ochotné prísť do jaslí vyzdvihnúť bábätko a nosiť ho na zaspatie a spánok v nosiči alebo ho uspali v kočíku. Mnohé mestá majú prorodinné organizácie, ktoré ponúkajú pomoc dobrovoľníkov, ktorí by takto prišli pomôcť napríklad aj so spánkom dieťatka. V prípade, že to nie je možné, bude sa vaše dieťatko musieť naučiť zaspať v jasliach, rovnako ako ostatné deti, ktoré tam budú. Prestať ho dojčiť na zaspatie toto nepomôže nijako urýchliť alebo zlepšiť.

Prečítajte si aj tieto odpovede z našej poradne, v ktorých nájdete ešte ďalšie dôležité vysvetlenia pre vašu situáciu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8429

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8671



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcit iba poobede a v noci