Bolestivé kojeni

Zuzana    26.06.2020, 09:27

Dobry den, synovi je 1,5 roku. UM nepoznal, jen když byl mimi, tak jsem zkoušela a nechtěl. Přibírá krasne, basti, stravu má pestrou. A teď problem..Nikdy nebyl prsomil, o mleko si neříkal, nikam se nesapal. Dudlika měl pouze na usinani po nakojeno. Ale teď, ze dne na den peklo pro mě a asi i pro něho. Dudlika odmítá a má místo něho mě. Bradavky mám v šíleně stavu, duda naprázdno, bolest je veliká. Nechci mu mleko odpirat, ale skoro až brecim bolesti. Zkoušela jsem nakojit a hotovo, to nelze, hrozne place. Hlad rozhodne nemá. Dle mého názoru je to psychické, ale nevim co dělat.. teď jsem měla i drobné záněty, ale už si s nimi umím poradit a i přes bolest, v tomto případě menší, kojit dal. Provlem trvá cely den, jen rano je to ok, to po kojeni vstavame, ale před spaním a v noci je to děs. Napadly me ještě zuby, ale nikdy dřív toto nedělal. Uz má zubu 12. Jinak technika kojeni už je na synovi, já už, mám pocit, moc nezmuzu. Omlouvam se za roman a věřím, ze mi poradíte. Dekuji

Milá Zuzano,

je zrejmé, že v tejto situácii potrebujete rýchlu a komplexnú pomoc. Bolesť pri dojčení dokáže byť strašná a nedáva priestor na skúšanie rôznych tipov a postupov s nejasným výsledkom. Preto vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám odporučí konkrétne kroky, ktorých účinnosť máme overenú pri pomoci tisíckam matiek v podobnej situácii a je tiež dôležité, aby odporúčania mohla ušiť na mieru vašej situácii.

V tejto situácii sa často ženám hovorí, že už nemá zmysel robiť žiadne kroky pre zlepšenie dojčenia, pretože dieťatko je už dostatočne veľké. Lenže pre 1,5-ročné dieťa na dojčenie naďalej nesmierne dôležité a rovnako dôležité je aj pre zdravie matky. Viac k tejto otázke si môžete preštudovať tu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

V tomto článku si môžete prečítať aj fyzické aspekty toho, prečo je dojčenie pre dieťa v tomto veku kľúčové. Okrem toho je však určite dôležité aj zo psychického hľadiska. Dieťa tohto veku spracúva rôzne zážitky, sociálne náročné situácie dojčením a toto je normálne. Je však kľúčové, aby matka pri dojčení nezažívala bolesť, pretože potom je samozrejme náročné napĺňať tieto potreby dieťatka cez vlastnú bolesť. Preto má zmysel urobiť všetky potrebné kroky pre to, aby ste mohli dojčiť bezbolestne a mali tak možnosť dojčiť tak dlho, ako to vaše dieťatko potrebuje. Kým sa stretnete s laktačnou poradkyňou, môžete urobiť tieto kroky:

1) Ak by ste prechodne - do doby, kým sa stretneme s laktačnou poradkyňou - potrebovali riešiť bolesť, aby ste dokázali ďalej dojčiť, môžete užiť napríklad ibuprofen v dávke bežnej pre dospelého človeka, aj opakovane počas celého dňa. Toto nepomôže liečiť poškodené bradavky, ale dá vám to priestor pokračovať ďalej, pretože bolesť pri dojčení môže byť skutočne zásadná. Rovnako môžete ešte pred dojčením použiť gél s obsahom ibuprofenu. Ideálne je použiť ho približne pol hodinu pred dojčením, ak je možné toto načasovať.

2) V tejto situácii je dôležité urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Akonáhle sa zvýši tvorba mlieka, zlepší sa aj prisatie dieťatka a to je jeden z krokov pre to, aby sa prestalo tkanivo bradaviek poškodzovať. Aj preto pociťujete ranné dojčenie ako znesiteľné, pretože vtedy typicky dieťa získava najviac mlieka. Prisatie môžete ešte ďalej zlepšiť tým, že pri dojčení ukážete bábätku, aby otvorilo veľké ústa a tiež si ho prisuniete viac k svojmu telu, aby ste sa vás dotýkalo bruško bábätka.

Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste sa mali porozprávať tiež o faktoroch, ktoré majú potenciál znižovať tvorbu mlieka. A porozprávate sa, aké možnosti pre liečbu bradaviek máte, poviete si o konkrétnych prostriedkoch a ich dávkovaní.

Ak je to možné, pokúste sa nevrátiť k používaniu cumlíka. Jeho dlhodobé používanie znižuje tvorbu mlieka a to spôsobuje poškodenie bradaviek a navyše samotné satie na cumlíku mení spôsob, akým sa dieťatko prisáva. Ak tieto pohyby robí na prsníku, toto tiež poškodzuje tkanivo bradaviek. A v neposlednom rade používanie cumlíka sa často spája s infekciou bradaviek. Všetky tieto faktory dokážu významne ovplyvňovať bolestivosť dojčenia a poškodenie bradaviek a to aj v prípade, že sa cumlík používal iba občasne a že celé mesiace sa zdanlivo nič nedialo a situácia sa zhoršila až v poslednom období. Vaša situácia má riešenia a pracovali sme s množstvom matiek, ktorým sme dokázali pomôcť pomerne rýchlo túto akútnu bolesť znížiť na znesiteľnú mieru a po čase dojčili bez bolestí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé kojeni