Spolecna perina pri spani

Veronika    30.06.2020, 11:21

Dobry den, spim s 2,5 m miminkem od narozeni ve spolecne posteli. Pred mesicem uz nespime ale pod jednou perinou (miminko spinka s roztazenyma rukama). Od laktacni poradkyne mi bylo sdeleno, ze to uz rovnou muze spat miminko samo v postylce, ze to tim.padem nema efekt, kdyz jame na posteli kazda dal a pod svoji prikryvkou. Rada bych znala vas nazor. Dalsi dotaz zni, zda se muze miminko odtahovat od prsu, oripadne i plakat, kdyz uz ma dost a nechve uz pit a nechve ale ani spinkat. Prpste si chce "jit" hrat. Bylo mi receno, ze jde o zacinajici bojkot, coz mi neprijde, prtoze kdyz mimi chce vypije krasne i oba dva prsy. Nekdy usne, kdyz je unavena a kdyz neni unavena tak zacne plakat a natahovat se treba po 5 min kojeni. Kojim behem dne i noci casto, nabizom prsa temer porad. Skin to skin delame temer kazdy den. A posledni dotaz ohledne usinani miminka. Pres den vetsinou hodinu, az hod a pul spi a stejne cas je vzhuru. Kdyz zacne zivat a mnout si ocicka, valime do postele. Obcas ale place nebo spis tak nadava a knoura. U prsa nekdy usne, nekdy ne a knoura/place dal. Pak vetsinou odejdu, povida si, pak je jak kdyby v tranzu a pak sama usne. Lze doporucit neco, aby nepoplakavala a lepe sama usla? Je ni ji pak lito. A vecwe to prejde nekdy v hysteral, to ale asi zoracovava zazitky z celeho dne a je pretazena. Nevim. Predem moc dekuji za vasi odpoved

Milá Veroniko,

fyzická blízkosť pri spoločnom spaní uľahčuje dojčenie a pomáha regulovať telesné funkcie bábätka. S bábätkom môžete spať v spoločnej posteli, aj keď máte dve prikrývky a pre Vaše bábätko je to ešte o to dôležitejšie vzhľadom na otázku, ktorú ste nám posielali, keď malo bábätko 3 týždne a v noci sa nebudilo. Táto možnosť je stále lepšia, ako nechať bábätko spať úplne mimo kontaktu s matkou v postieľke.

Napíšte nám prosím odkiaľ ste a tiež meno laktačnej poradkyne, s ktorou ste sa kontaktovali. Stretli ste sa aj osobne? Napíšte nám na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk. Správanie bábätka, ktoré popisujete s odťahovaním od prsníka, z toho, čo popisujete, pravdepodobne nenaznačuje začínajúci bojkot, ale je dobré sa o tomto uistiť osobným pozorovaním pitia bábätka a správania bábätka pri dojčení. Je však možné aj to, že bábätko, ktoré pri dojčení nezaspí, sa po určitom čase dojčenia už nebude chcieť dojčiť a bude nespokojné, ak sa mu bude prsník ponúkať a ak nebude dostávať iné podnety, ktoré hľadá. Pokúste sa sledovať znaky bábätka. Po jeho zobudení mu ponúknite prsník, nechajte ho nadojčiť sa a ak by znova zaspávalo, nechajte ho spinkať. Ak by nezaspalo, vezmite ho na ruky, noste ho popri svojich prácach a povinnostiach a dojčenie mu ponúknite neskôr, v čase, kedy sa už väčšinou podarí bábätko uspať. Sledujte jeho správanie a snažte sa ho začať uspávať ešte pred tým, než je veľmi unavené a predráždené. Pri bábätku tohto veku sa môže potreba znova spinkať dostaviť aj do hodiny od posledného zobudenia a uspávať ho treba väčšinou už pred tým. Bábätko môžete uspávať v posteli dojčením, ale niektoré bábätká často potrebujú viac podnetov pre zaspatie, niekedy je bábätko viac nespokojné v určitej časti dňa, často večer, kedy už je za celý deň predráždené a nespokojné. Ak bábätko pri uspávaní poplakáva, pokúste sa nabudúce ho skúsiť uspávať skôr a v čase, kedy poplakáva, skúste sa spojiť dojčenie s hojdaním bábätka, nosením, dojčiť môžete napríklad aj takto:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spolecna perina pri spani