Noční hlad u 16 měsíčního batolete

Nikola    03.07.2020, 09:13

Dobrý den, cca měsíc řešíme u 16 měsíčního kojeného batolete hlad v brzkých ranních hodinách (3. - 5. hodina ráno). S kojením jsem doposud neměla problém, příkrmy jsme zaváděli postupně od 6. měsíce bez nějakého problému, kterého bych si všimla. Aktuálně jsem ve 21.tt s druhým miminkem, syn mléko neodmítá, ale jako by mu již nestačilo - hlavně v noci - několikrát se vzbudí, nakojim a opět usne. Nicméně mezi 3. a 5. ranní hodinou se i po dlouhém kojení dožaduje dalšího jídla - ukazuje do kuchyně, strká mě z postele a hlásí mňam mňam. Dám svačinu, ale pak již neusne, i přesto, že je unavený. Okolí na mě tlačí, abych v noci zavedla UM s argumentem, že kvůli těhotenství je mléko "slabé" , ale tomu se stále bráním, z lahvičky jsem nekrmila nikdy. Zkoušela jsem i různý režim stravování přes den, ale beze změny. Prosím nenapadá Vás nějaká rada / tip, jak synovi pomoct? Myslím, že se nejedná o záminku, jak mě dostat z postele, syn opravdu i po 40-60 min kojení pouští prs a pláče hlady. Děkuji!

Milá Nikolo,

tehotenstvo je situácia, v ktorej tvorba mlieka významne poklesne. Je to normálne a pri 16-mesačnom bábätku to nepredstavuje žiaden problém, pretože dojčenie je možné zachovať bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré dieťatko pije, a príjem doplniť o bežné jedlo.  A dojčenie pokračuje ďalej, pretože dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko (a napriek zníženiu tvorby mlieka, váš synček stále určité množstvo mlieka z prsníka získava).

Dojčenie poskytuje aj súbor nástrojov pre starostlivosť o dieťa. Ak sa bábätko budí v noci, môže sa chcieť dojčiť, pretože ho dojčenie uspáva. Nie je jednoduché určiť, prečo sa vaše dieťatko začalo v noci budiť, ale nemusí to súvisieť s hladom. Skúste mu dať dostatočné množstvo jedla na večeru, aby ste ako príčinu hlad vylúčili. Medzi ďalšie dôvody tohto správania v noci môže patriť napríklad:

a) Je skupina detí, ktoré sa v noci v tomto veku budia a zostávajú 2 - 4 hodiny hore. Toto prejde samo od seba. 
b) Toto správanie môže byť čiastočne podmienené aj tehotenstvom a zmenami, ktoré dieťatko vníma, že sa dejú. 

Nech ide o ktorýkoľvek dôvod, takéto dieťatko si vyžaduje citlivý prístup a veľa pochopenia pre jeho potreby. Neváhajte ho v noci nakŕmiť, ak to potrebuje. 

V každom prípade riešením tejto situácie nemá byť umelé mlieko, nehovoriac o tom, že dieťa nepotrebuje pre príjem tekutiny používať fľašku. Umelé mlieko podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nemá po 6 mesiaci veku dostávať ani úplne nedojčené dieťa. Prečítajte si toto stanovisko, v ktorom WHO vysvetľuje, že ak umelé mlieko dostáva dieťa po 6 mesiaci, ide o škodlivý a zbytočný postup:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Materské mlieko nikdy nie je „slabé“. Jeho zloženie je presne také, aké v tom – ktorom období má byť. V tomto období sa síce zníži jeho množstvo, čo je prirodzeným dôsledkom tehotenstva. Ale po prvé, táto zmena nastáva už v začiatkoch tehotenstva. Takže, ak by správanie vášho dieťatka malo súvisieť so znížením tvorby mlieka počas tehotenstva, prejavilo by sa to v začiatkoch tehotenstva a nie až po 21 týždňoch tehotenstva. A po druhé, jeho zloženie teraz pomáha chrániť aj nenarodené bábätko, pretože vaše materské mlieko teraz obsahuje množstvo imunitných látok, ktoré podporujú obranyschopnosť staršieho dieťatka, aby vás a vaše nenarodené bábätko neohrozil chorobami, ktoré malé deti bežne dostávajú. Preto aj z tohto hľadiska je dôležité, aby ste pokračovali v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Noční hlad u 16 měsíčního batolete