Problém s jedením príkrmov po tom, ako 7 mesačné bábetko vrackalo

Jana    04.07.2020, 21:08

Dobrý deň, moja dcérka má o chvíľku ukončený 8. mesiac. Do 6. mesiaca bola plne dojčená. Postupne sme pridávali zeleninové príkrmy a po troch týždňoch sme pridali ovocné príkrmy. Zeleninové jedla pekne, ovocné veľmi nechcela. Pred týždňom a pol sa po obede a spánku 3x vrackala, vypila materské mlieko aj to vyvrackala, následne sme dali 2 hodiny pauzu od jedenia na odporúčanie dr. a už bolo dobre. Na druhý deň som jej nedávala žiadny príkrm až dva dni na to zeleninový príkrm s mäsom. Lenže od toho vrackania nechce veľmi jesť. Zeleninové príkrmy odmieta už po prvej lyžičke. Snažím sa do nej niečo dostať, ale ide to veľmi ťažko. To čo predtým zjedla aj 160 ml zeleninového príkrmu, teraz je to ledva 40ml. Ovocné príkrmy sa naopak zlepšili a chutia jej. Taktiež rožok a chrumky má rada. Po týždni od vrackania a zhoršenia papania príkrmov sa začala vyhadzovať najskôr na chrbátiku a teraz aj na hrudníku, brušku, rúčkach...sú to také malé pupáčiky, ktoré sú niekedy bledé a potom také červené. Neviem, či to môže mať súvis s tým, že odmieta jesť alebo je to z tepla, ktoré teraz vonku je. Môže sa jednať o nejaký vnútorný problém? Ďakujem za odpoveď.

Milá Jana,

túto situáciu nie je možné plne posúdiť cez internet. Ale je možné, že vracanie súviselo napríklad s nejakou vírusovou infekciou. Akútna fáza tohto ochorenia sa mohla prejaviť vrackaním a niekedy trvá pár dní, počas ktorých je ešte dieťa stále choré, hoci nie už až tak veľmi, a ešte nemá naspäť svoju bežnú chuť na jedlo. Výsyp, ktorý popisujete, často môže sprevádzať záver vírusových ochorení. Dajte svojmu bábätku čas na rekonvalescenciu, nenúťte mu jedlo, dávajte mu jesť podľa jeho chuti a ochoty jesť. Môže trvať aj pár týždňov, kým sa veci vrátia do starých koľají. Majte trpezlivosť.

Vaše bábätko je stále ešte veľmi maličké, v tomto veku pre mnohé deti tvorí veľkú časť príjmu jedla materské mlieko a tak to môže byť ešte po mnoho mesiacov, niektoré začnú viac jesť až okolo roku s tým, že dojčenie samozrejme pokračuje. Obdobie, keď sa deti začínajú zaujímať o jedlo, je obdobie experimentovania, skúšania chutí, a keď sa tento záujem objaví, je dobré ho podporiť.

Z hľadiska dojčenia a učenia sa papať, dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem, a keď je na to najlepšia pohoda. Nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Ak bolo vaše bábätko nedávno choré alebo malo zlú skúsenosť s niektorým jedlom, môže byť normálne, že na určitú dobu bude niektoré jedlá odmietať. Mnohé, často aj staršie, deti sa v období choroby často vrátia úplne k výlučnému dojčeniu na niekoľko dní. Toto nepredstavuje žiaden problém.

Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Niektorí rodičia zisťujú, že ich bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Ak je dieťa ochotné jesť jedlo z taniera, tak mu ho nie je potrebné mixovať, možno ho bude schopné jesť, ak nie, môžete mu ho rozpučiť vidličkou. Množstvo jedla, ktoré deti vo veku do 1 roka z taniera rodičov zjedia, je relatívne malé, keďže hlavným zdrojom potravy zostáva materské mlieko. Preto aj soli, ktorú v jedle dieťatko dostane, nie je veľké množstvo (ak chcete, môžete znížiť množstvo soli, ktoré používate pre celú rodinu - obdobie začiatkov jedenia môže byť aj motiváciou pre zlepšenie stravovania celej rodiny, ak chcete). Nie dôvod na to, aby dieťa jedlo chuťovo nevýraznú stravu (ktorú deti často odmietajú), preto sa netreba vyhýbať bylinkám či koreninám.

Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla. Dávajte bábätku jedlo, o ktoré prejaví záujem, keď vás vidí jesť. Poradie zavádzania jedál nie je dôležité (ak na to nemáte nejaký špeciálny dôvod).

Prečítajte si aj tento článok, ktorý hovorí o tom, ako po 6 mesiaci pokračovať v dojčení tak, aby pokračovalo bez problémov ďalej. Z hľadiska zavádzania jedla bábätku sa často deje to, že bábätká začnú po 6 mesiaci dostávať príliš veľké množstvá jedla, príliš často a toto vedie k prílišnému zníženiu tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém s jedením príkrmov po tom, ako 7 mesačné bábetko vrackalo