Náhrada materského mlieka pri alergickom dieťati

Lenka    13.07.2020, 10:54

Dobrý deň, prosím pekne o radu. Mám 17 mesačného syna, ktorého stále dojčím (už je to iba 3x/24 hodín, hlavne pred spánkom). Od 1. mesiaca má ekzém po celom tele. Bola mu zistená alergia na bielkovinu kr. mlieka. Syna by som chcela už prestať dojčiť a preto by som vás chcela poprosiť o radu, akým mliekom nahradiť materské mlieko. Skúšali sme aj kozie mlieko postupne zaraďovať, no aj z kozieho sa vyhádzal. Pediater nám povedal, že HA umelé mlieko syn chcieť nebude, nakoľko nie je chutné a veľmi sa líši od materského. Prosím ešte o radu, do koľkých mesiacov/rokov je potrebné podávať dieťaťu mlieko a či nie je možné nahradiť ho napr. iba čajom ak bude mať stravu bohatú na vitamíny. Ďakujem pekne vopred za odpoveď.

Milá Lenka,

Svetová zdravotnícka organizácia v tomto stanovisku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

zdôrazňuje, že nedojčené deti po 6 mesiaci nemajú dostávať žiadne mlieko (živočíšne ani rastlinné) v množstvách, ktorými by sa nahrádzali množstvá mlieka, ktoré by malo vypiť, ak by bolo dojčené. V prípade, že dieťa nie je dojčené, nemá sa mu po 6 mesiaci podávať umelé mlieko. Jeho podávanie WHO označuje za „škodlivé“ a „zbytočné“, za predpokladu, že dieťa je ochotné konzumovať dostatočne pestrú a čerstvú stravu. Preto, ak by ste synčeka nedojčili, nemusíte mu dávať žiadne mlieko, zvlášť, ak má alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Je dôležité zamerať sa na podávanie čerstvej, pestrej a nutrične vyváženej stravy.

V spoločnosti, v ktorej sa deti typicky dojčia len prvé mesiace života, existuje málo podpory pre dojčenie staršieho bábätka a to aj v prípade, že ide o choré dieťa. Preto nie je prekvapivé, že mnohé ženy po roku uvažujú o obmedzovaní a postupnom ukončení dojčenia. Na druhej strane tento postup prináša so sebou rôzne riziká, jedným z nich je aj potreba zabezpečiť dostatočnú výživu dieťatka v čase, kedy mnohé deti ešte nie sú ochotné jesť pestrú stravu. Materské mlieko v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa a je cenným doplnkom výživy. Po 18 mesiaci sa dokonca v materskom mlieku nachádzajú dvojnásobné množstvá lyzozýmu oproti prvému roku života dieťaťa. Lyzozým je kľúčovou látkou v imunite slizníc dieťatka a nie je prekvapivé, že jeho množstvo v materskom mlieku rastie práve v čase, kedy je dieťatko motoricky schopné skúmať svoje okolie a stretnúť sa s rôznymi ochoreniami, viac než v prvom roku života. Vaše telo v tomto čase začína zásadným spôsobom zvyšovať hladinu lyzozýmu v materskom mlieku aj preto, že evolučne počíta s tým, že vaše dieťatko teraz túto extra ochranu potrebuje. A obsah lyzozýmu v materskom mlieku je len jedným zo stoviek faktorov, o ktorých ak sa človek dozvie, pochopí, aké kľúčové je v dojčení pokračovať. Čisto z hľadiska alergií a ekzémov dojčenie zásadným spôsobom podporuje správny vývoj imunitného systému dieťaťa počas celej dĺžky trvania dojčenia (a v tomto smere je naozaj kľúčové dojčenie do prirodzeného odstavenia, pretože imunitný systém vyzrieva do približne 5 – 6 roku života), pre dieťatko s ekzémami a inými poruchami imunity môže dojčenie urobiť významný rozdiel pre rozvoj imunity a jeho zdravie v puberte a dospelosti.

Vo svojej otázke sa nepýtate na vysvetlenia, ktoré by vám pomohli pokračovať v dojčení, ale existuje množstvo vysvetlení (prečítajte si napríklad túto sekciu našich stránok: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/) a keďže väčšina žien o odstavení uvažuje pre niečo, čo sa deje v ich životoch (dojčenie začne byť bolestivé alebo nepríjemné, dieťatko sa začne chcieť dojčiť často v noci, alebo preto, že spoločnosť očakáva, že odstavenie by malo nastať niekedy po roku a že ide o určitý výchovný cieľ, či pre iné dôvody, napríklad potreba liečby matky a iné), ak by ste mali záujem, môžete sa porozprávať o svojej situácii s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

prípadne nám napísať viac o vašej situácii na dojcenie@mamila.sk. Získali by ste trpezlivé vypočutie, vysvetlenia a tipy, ktoré by vám mohli pomôcť rozhodnúť sa. Ak by ste sa rozhodli pre odstavenie, ďalšia dôležitá informácia sa týka zastavenia tvorby mlieka: ak sa prestane z prsníka odoberať mlieko, tvorba mlieka sa zastaví bez toho, aby bolo potrebné čokoľvek urobiť. Neodporúčame vám užívať lieky či prípravky pre zastavenie tvorby mlieka, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Nemusíte sa obávať zápalu prsníka. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka žena trochu mlieka odstrieka, ak prsníky budú veľmi plné. Tvorba mlieka v určitej malej miere môže pokračovať (dokonca aj roky po skončení dojčenia, toto je normálne).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Náhrada materského mlieka pri alergickom dieťati