Padání vlasů

Monika    13.07.2020, 10:57

Dobrý den, jsem 4m. Po porodu a strašně mi začaly padat vlasy, už mám i kouty. Mám vlasů strašně malo a jemne a ted jak začaly padattak už nemam skoro nic. Byla jsem na koznim a tam mi řekli ze mi nic dat nemuzou kdyz plně kojím. Opravdu mi nemuzou dat aspon nějaké vitaminy? Doporučili by jste mi nějaké? Děkuji

Milá Monika,

z hľadiska dojčenia toto nepredstavuje žiaden problém a môžete užívať potrebné doplnky, ak máte záujem. Je však dobré vedieť aj to, že vypadávanie vlasov v tomto období po pôrode (a to relatívne veľkého množstva vlasov), ktoré zažívajú matky po pôrode, sa neskôr zlepší aj bez "liečby", pretože ide o normálny stav, hoci matky prekvapí a začnú sa báť, či to nie je nedostatkom vitamínov a podobne. Nebojte sa, vlasy vám zostanú a vypadávanie prestane.

Vypadávanie vlasov nesúvisí s dojčením – toto pozorujú dojčiace aj nedojčiace matky. Dojčenie je to, čo vaše telo po pôrode očakáva a čo je prospešné pre vaše zdravie. Dojčenie je stav, ktorý si za bežných okolností nevyžaduje užívať žiadne výživové doplnky, či robiť iné opatrenia. Dojčenie do prirodzeného odstavenia je dôležité nielen pre zdravie dieťaťa, ale aj pre zdravie matky. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Padání vlasů