Chudokrvnost a slabe priberanie

Anna    16.01.2013, 21:25

Dobrý deň, mam 7,5 mesacneho chlapceka, ktoreho kojim a papkame prikrmy od 5. mesiaca. Vsetko mu chuti, spapa vsetko, co mu dam, je silny, zivy, vesely zlaty chlapcek. V oktobri mu lekarka zistila , ze je chudokrvny, zacali sme brat na to kvapky a pri poslednej navsteve poradne lekarka povedala, ze malo pribral. Má 7,5 mesiaca, vazi 6,6 kg....je to malo? Moze to nejako suvisiet s nedostatkom zeleza?Papka naozaj dost...rano ho nakojim, potom na desiatu ovocie, obed zeleninka, kojenie, kasa a kojenie. V noci sa zobudi asi raz na jedenie a potom az rano. Prosím poradte mi, co mam robit, aby viac priberal. Dakujem za odpoved.

Milá Anna,

z jedného údaju o hmotnosti sa nedá posúdiť priberanie synčeka. Ak by ste to skutočne chceli posúdiť, potrebovali by ste urobiť dve veci:

1) požiadať laktačnú poradkyňu, aby sa s vami stretla a posúdila pitie bábätka. K tomuto si prípadne môžete pozrieť aj tieto videá a porovnať ich s pitím bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) posúdiť všetky údaje o hmotnosti, ktoré za celé obdobie synčekovho života máte.

Keby váš synček nepriberal tak, ako by bolo potrebné, prvý krok by bol zlepšenie dojčenia. Vďaka zlepšeniu dojčenia by synček mohla byť schopný piť viac materského mlieka z prsníka - s týmto by vám mohla poradiť laktačná poradkyňa.

Je možné, že bude potrebné zvýšiť príjem materského mlieka bábätka, prípadne zvýšiť vašu tvorbu mlieka. V takom prípade budete spolu s poradkyňou postupovať podľa týchto materiálov (sú v nich uvedené aj prostriedky na zvýšenie tvorby mlieka, vo vašom prípade by mohol prichádzať do úvahy aj bod 7 z nasledovného materiálu):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

V tom druhom materiáli sú uvedené aj dôvody, pre ktoré takéto situácie niekedy nastávajú.

Okrem toho je vhodné začať synčekovi prsník ponúkať, môžete sa pokúsiť ho nadojčiť častejšie počas dňa – napr. na zaspatie, pri precitaní po spánku, keď je nespokojný. Pre častejšie ponúkanie prsníka vám môže pomôcť byť aspoň nejakú časť dňa so synčekom v kontakte koža na kožu (mamička od pol pása vyzlečená a dieťatko len v plienke).

Železo môže mať váš synček znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí, a príčiny môžu byť rôzne - riešením môže byť (podľa situácie) buď podávanie potravín bohatých na železo alebo železa vo forme kvapiek a podobne. Pokračovanie v dojčení je v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Efekt dojčenia je teda v tomto smere pozitívny, aj preto je dôležité zvýšiť prísun materského mlieka pri dojčení a vytvárať príležitosti pre častejšie dojčenie. Zvyšok riešenia ohľadne zvýšenia hladín železa patrí do rúk lekára. Ak dobre dojčené dieťa, ktoré navyše dobre papá, dostatočne nepriberá, tak je to taktiež v kompetencii lekára, pretože v takom prípade ide o zdravotný problém, ktorý treba riešiť.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chudokrvnost a slabe priberanie