Stolica

Laura    17.07.2020, 22:37

Dobry deň, mám týždňové bábätko máme zelenkavú stolicu s takými zrniečkami v nej. Do včera bola úplne spokojná krásne spinkala a budila sa sama na dojčenie, dnes je celý deň nervózna, mám pocit že ju bolí bruško zapiera sa a tlačí. Papa pekne začne to vždy po nejakej polhodinke od dojčenia. Stolicu má cca 8 plienok za deň akurát je to skôr ako zafarbená hnedá voda a v tom tmavo zelené hustejšie so zrniečkami. Je to podľa vás ok? Alebo čo zmeniť

Milá Lucia,

tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Zelená stolica môže byť pre dojčené bábätko normálna, aj dlhodobo, aj keď je riedka/hustá, tmavozelená, hlienovitá. V tejto situácii je kľúčové vyhodnotiť pitie bábätka na prsníku a jeho správanie. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Pitie bábätka môžete vyhodnotiť aj v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v prípade, že by bábätko potrebovalo získavať viac mlieka, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

S poradkyňou pri dojčení sa tiež porozprávate o súvislostiach a prepojení medzi dojčením a spánkom bábätka. Pri týždňovom bábätku sa čas bdenia medzi spánkami spája s dojčením. Ak bábätko pri dojčení nezaspí, je dôležité začať ho čo najskôr uspávať. Bábätko v tomto veku by od zobudenia malo znova zaspať najneskôr po 30 – 45 minútach. Ak sa to nepodarí a prejde čas, v ktorom je bábätko schopné byť hore, bábätko potom bude predráždené a môže byť veľmi náročné ho uspať. Posunutie spánku na neskôr spôsobí, že bábätko zažije pred zaspatím veľa stresu, jeho spánok nie je kvalitný a omnoho pravdepodobnejšie bude podráždené po zobudení, následne je náročného uspať na ďalší spánok, táto situácia sa zvykne potom cyklicky zhoršovať. Toto je najčastejšia príčina toho, prečo bábätká pri nespokojnosti priťahujú nožičky k telíčku, červenejú v tváričke, krivia tváričku a plačú. Tieto prejavy správania pripomínajú bolesť bruška a v spoločnosti sa typicky hovorí o „kolike“. V skutočnosti ide o príčiny súvisiace so spánkom. Porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou o spôsoboch, akými pomôcť bábätku zaspať a udržať sa v spánku. Môžete bábätko nosiť, hojdať sa s ním na fitlopte, môžete spojiť nosenie s dojčením, napríklad tak, ako v tomto videu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok