Železo

Vladimíra    22.07.2020, 22:09

Dobrý deň,mám dvoj ročne dieta ktoré stále dojčim no malo prednedávnom nedostatok železa opäť prestalo mu chutiť jesť len sa dojčí mám pocit že opäť mu to kleslo,myslíte že z materského mlieka mu nestačí moje železo?mám riešiť aj inou formou? ďakujem

Milá Vladimíra,

materské mlieko vždy obsahuje dostatočné množstvo železa. Dokonca aj materské mlieko matiek, ktoré trpia anémiou, aj toto mlieko má dostatok železa. Preto nie je možné uvažovať nad tým, že by znížená hladina železa u vášho dieťatka mohla súvisieť s tým, že je dojčené. Práve naopak, z hľadiska dojčenia je pre vás dôležité vedieť, že nielen v dôsledku všetkých ostatných vplyvov dojčenia na zdravie dieťaťa, ale aj z dôvodu nedostatku železa u dieťatka je kľúčové pokračovať v dojčení. Efekt dojčenia z hľadiska príjmu železa je v tomto smere pozitívny: materské mlieko je veľmi dobrým zdrojom železa, železo z materského mlieka sa výborne vstrebáva – až 60 % z materského mlieka sa vstrebe. Na rozdiel od kravského mlieka, kde je síce železa omnoho viac, než v materskom, ale vstrebú sa z neho len 4 %. Z toho vyplýva, že z materského mlieka dieťa získa podstatne viac železa, než z kravského mlieka a z mnohých iných potravín.

Preto pokračujte v dojčení, ak je to potrebné, nech vaše dieťatko dostáva potrebnú liečbu. Zvýšte príjem materského mlieka u dieťatka, aby sa zvýšila jeho chuť do jedla a keď začne byť ochotné jesť jedlo, zamerajte sa na potraviny s vysokým obsahom a dobrou vstrebateľnosťou železa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok