Tuhé svalstvo na nohách

Simona    15.01.2024, 15:33

Dobrý den prajem, obraciam sa ku Vám s prosbou o pomoc, kojila som pocas užívania paretinu, ale robil mi tuhnutie svalstva n nohách stehna litka, zmenili mi to na sertralin actavis.. Ktorý beriem 4 týždeň a nohy stále cítim... Akoby som prišla z turistiky...pritim nerobím žiadny pohyb, Uz nekojim prikrmujeme neviete mi prosím poradiť? Nik iny mi nevie s tym poradiť..

Milá Simona,

v tejto situácii je dôležité hľadať so svojim lekárom najvhodnejší spôsob liečby, ak pri súčasnej liečbe zažívate vedľajšie účinky, je dôležité poradiť sa s lekárom, akú liečbu by odporúčal. Z pohľadu dojčenia je možné užívať oba lieky, ktoré ste spomenuli a aj mnohé iné. Vo všeobecnosti medzi vhodnejšie antidepresíva patria staršie, odskúšanejšie antidepresíva. Do tejto kategórie patrí väčšina antidepresív, medzi najideálnejšie patrí napríklad paroxetín,sertralín, escitalopram a podobne. Užívať popri dojčení môžete aj mnohé iné antidepresíva. Ak sa to dá, lepšie je vyhnúť sa fluoxetínu.  Vysvetlenia prečo sa môžete liečiť a súčasne dojčiť sú komplexné, ale jedným z mimoriadne dôležitých faktorov je, že do celej rovnice treba pripočítať riziká, ktoré kŕmenie umelým mliekom prináša, a to tak pre bábätko ako aj pre vás. Napíšte nám na dojcenie@mamila.sk, ktoré antidepresíva by pri vašej diagnóze lekár zvažoval a môžeme vám dať konkrétnejšiu odpoveď o vhodnosti užívania popri dojčení.

Ak už teraz vôbec nedojčíte, naša profesionálna laktačná poradkyňa vám môže pomôcť s návratom k dojčeniu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8832

Dojčenie je dôležité okrem iného pre rozvoj mozgu bábätka a tiež z hľadisko ochrany bábätka pred možnými psychiatrickými diagnózami v dospelosti. Hľadajte možnosti, ako pokračovať v dojčení a zároveň sa liečiť.

Preštudujte si aj toto vysvetlenie medicínskeho tímu o používaní liekov počas dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tuhé svalstvo na nohách