Dcérka po pár minútach na prse začne plakať

Dorota    31.07.2020, 08:29

Dobrý deň, Rada by som sa opýtala, čo môže spôsobovať, že moja 4-mesačná dcérka v poslednej dobe po pár minútach na prse začne nespokojne plakať? Dcérka má reflux, takže doteraz som to brala ako signál, že ju tlačí bruško a potrebuje si odgrgnúť/odgrcnúť (grcká pomerne veľa), no teraz sa začínam obávať, či mám vôbec dosť mlieka. Keď pije, vidím jej v pusinke mlieko preto som sa doteraz neznepokojovala, ale použila som v posledných dňoch odsávačku aby som pripravila nejaké zásoby mlieka do mrazáku, a z výsledkov som zúfalá. Viac ako 60ml zo seba odsávačkou nevydolujem (používam elektrickú Philips Avent) častokrát je to len nejakých 30ml, a kladiem si otázku, či to môže byť nevhodnou odsávačkou, alebo sa mi mohla naozaj tvorba mlieka znížiť a preto dcérka plače? Keď bola dcérka menšia, mala som tu laktačnú poradkyňu a prisávanie bolo vraj v poriadku. Prírastok na váhe neviem momentálne posúdiť, lebo posledné číslo od lekárky som sa nedozvedela a detskú váhu doma nemám. Vopred ďakujem za odpoveď.

Milá Dorota,

odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, aká je v skutočnosti tvorba mlieka a či bábätko získava z prsníka dostatok mlieka. Odporúčame vám skontaktovať sa znova s laktačnou poradkyňou a spoločne vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie na prsníku. Z vášho popisu je však vysoko pravdepodobné, že spoločne s poradkyňou zistíte, že správanie bábätka súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva matkám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka. Je pomerne typické, že bábätko takto nespokojne reaguje najmä pri plnom vedomí a že v polospánku počas dňa a najmä v noci, je spokojnejšie. Okrem toho je pomerne typickým prejavom zníženia toku mlieka býva aj grckanie bábätka, ktoré v prvých týždňoch po pôrode nebolo také výrazné, ako v súčasnosti. Typickým vekom, kedy sa takéto správanie bábätka začne prejavovať je obdobie po 3 mesiaci po narodení.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Pomôcť dojčeniu v tejto situácii môžete:

- spoločným spaním
- fyzickým kontaktom počas dňa v čo najväčšej možnej miere (ideálne aj koža na kožu) – v tomto vám môže pomôcť šatka alebo možno ešte lepšie nejaký ergonomický nosič, do ktorého je bábätko možné vložiť rýchlejšie než do šatky
- pokúste sa zmeniť dennú rutinu, neuspávať dieťa tak, ako doteraz napr. pravidelnou prechádzkou v kočíku v určitú dobu, môžete skúsiť napr. vložiť dieťa do nosiča v čase, kedy by už mohlo byť ospalé a uspať ho napr. pri vysávaní alebo inej monotónnej domácej práci.
- aktivitami, ktoré podporia spoločný kontakt, napr. spoločným kúpaním, môžete dieťatku počas dňa ponúkať vo vhodnej chvíli prsník neobvyklým spôsobom – napr. pri chôdzi, pri hojdaní sa na fitlopte atď. Nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať
- vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo
- na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie,
- prebúdzanie, noc)

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Pomôcť vám môže aj začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia, v ktorej možno spoznáte ženy v podobnej situácii a môžete sa navzájom podporovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dcérka po pár minútach na prse začne plakať