Prerušenie dojčenia na dva dni

Alexandra    04.08.2020, 12:24

Dobrý deň rada by som sa poradila, žijem v zahraničí a potrebujem ísť na SVK za účelom štátnic, mám 1 mesačne babatko ktoré plne dojčim, s malým nebudem môcť odísť nakoľko ešte nema doklady k vycestovaniU tak mi bohužiaľ iná možnosť nezostáva , moja otázka znie, je lepšie pripraviť manželovi na 1 noc a dva dni odstreknute mlieko a ak áno koľko treba pre mesačne babatko približne, alebo je lepšie aby mu dal umelé mliecko , z fľašky nemá problem piť. V prípade odstreknutia mám ešte jednu otázku , každé odstreknutie musí byt v zvlášť flaške z každého dňa alebo ho môžem odstreľovať do tej istej fľašky pokial ju nenaplnim ? Dakujem veľmi pekne za radu

Milá Alexandra,

pokiaľ ste zvážili všetky možnosti, pri ktorých by mohlo vaše bábätko byť s vami (vybaviť nejaký prechodný doklad pre bábätko v skrátenom konaní alebo požiadať o odklad štátnic), potom v situácii, ktorú popisujete, sa pokúste obmedziť čas, v ktorom nebudete môcť byť so svojim bábätkom, na absolútne minimum. Nadojčite bábätko ešte tesne pred odchodom na letisko, zabezpečte, aby hneď po vašom prílete bolo bábätko vo vašej blízkosti.

Počas vašej neprítomnosti môžete urobiť tieto kroky pre udržanie tvorby mlieka:

1. Začnite užívať bylinky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

2. Počas vášho odlúčenia od bábätka si udržiavajte tvorbu mlieka.

Odstriekavajte alebo odsávajte si mlieko aspoň 8x za deň po 20 minút z oboch prsníkov, z toho aspoň raz v noci.

Odstriekavanie alebo odsávanie je zručnosť, ktorú je dobré si vybudovať ešte pred vašim odchodom. Navyše by ste takto mohli ešte pred odchodom nahromadiť materské mlieko, ktorým by sa bábätko kŕmilo počas vašej neprítomnosti. Toto je dôležité, pretože vyhnúť sa podaniu umelej núdzovej náhradnej výživy je kľúčové pre zdravie bábätka. Mesačné bábätko by za deň mohlo získať približne liter mlieka. Pokúste sa preto postupne odsávaním alebo odstriekavaním nahromadiť zásoby vášho materského mlieka v rozumných dávkach (napríklad po 200 ml) a radšej pripravte mliečka viac, keby sa náhodou nejaká dávka nechtiac vyliala a podobne. Po rozmrazení stačí nechať mlieko ohriať izbovou teplotou, nie je potrebné ho prihrievať (zohrievaním môže stratiť niektoré zo svojich cenných látok), bábätko môže piť mlieko izbovej teploty. Ak na kŕmenie nespotrebuje celú dávku mlieka, ktorú ste nachystali vopred, pokojne môže toto mlieko dopiť pri nasledujúcom kŕmení. Materské mlieko pri izbovej teplote vydrží mnoho hodín.

Pripravte sa tiež na to, že rozmrazené materské mlieko môže chutiť a voňať inak, ako čerstvo odstriekané mlieko. Státím sa v mlieku aktivujú enzýmy, ktoré rozkladajú tuky a preto mlieko po odstriekaní môže mať vôňu alebo chuť podobnú pokazenému maslu. Toto neznamená, že mlieko je pokazené a že je potrebné ho vyliať. Ak mlieko po odstriekaní zamrazíte a potom pri podávaní bábätku sa nechá rozmraziť, môžete sa spoľahnúť, že bude použiteľné pri izbovej teplote mnoho, mnoho hodín.

Pri odstriekavaní alebo odsávaní mlieka ešte pred odchodom postupujte podľa týchto odporúčaní:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Čerstvé mlieko môžete prilievať do mrazničku k dávke, ktorá ste odstriekali naposledy, toto nie je problém.

Veľmi dôležité pre udržanie dojčenia je to, akú starostlivosť zažije vaše bábätko v čase vašej neprítomnosti. Kľúčové sú tieto body:

1. Človek, ktorý sa bude starať o vaše bábätko, by mal rozumieť tomu, že odlúčenie od matky predstavuje náročnú situáciu, v ktorej môže bábätko byť viac uplakané a môže byť náročnejšie ho utíšiť. Mal by to byť človek, ktorý s bábätkom dovtedy trávil čas a vie, ako pomôcť vášmu bábätku zaspať, utíšiť sa. Mal by rozumieť tomu, že mesačné bábätko sa pomerne rýchlo po zobudení potrebuje znova začať uspávať (najneskôr do 45 minút od zobudenia). Jeho bdelý čas sa prakticky spája s kŕmením, potom môže byť chvíľočku spokojné, ale následne je potrebné začať ho znova uspávať.

Pre zvýšenie šancí, že sa bábätko po vašom návrate vráti k dojčeniu, je kľúčové vyhnúť sa pri utišovaní bábätka použitiu cumlíka. Prečítajte si dôvody, pre ktoré cumlíky nie je vhodné používať:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Preto by opatrovateľ vášho bábätka mal vedieť zručne používať nosič alebo šatku, aby si pomohol pri utišovaní bábätka, mal by vedieť, akým spôsobom ho uspávať, ako mu pomáhať pri plači a nespokojnosti bez použitia cumlíka.

A to isté sa týka cumlíka na fľaši. Fľaše takisto predstavujú pre dojčenie potenciálne riziko:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/

Hoci vždy budú existovať aj dojčené bábätká, ktoré dostávajú cumlík či fľašku, bábätká, ktoré boli odlúčené od matky a počas odlúčenia dostávali cumlík a fľašu a potom sa vrátili k dojčeniu, toto neznamená, že také bude aj vaše bábätko. Skúsenosti ukazujú, že pri používaní cumlíka a fľaše je menej pravdepodobné, že sa bábätko vráti k dojčeniu.

Preto pri kŕmení bábätka je kľúčové naučiť sa ho kŕmiť pohárikom:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#I

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Tento spôsob kŕmenia je najmenej rizikový z pohľadu návratu k dojčeniu. Je však potrebné, aby sa ho opatrovateľ vášho dieťatka naučil ešte pred vašim odchodom, pretože toto je zručnosť, ktorú bežne ľudia nemajú kde trénovať a podanie fľaše sa zdá byť jednoduchšie. V skutočnosti je kŕmenie pohárikom rovnako jednoduché ako kŕmenie fľašou, ale je potrebné sa to naučiť. Pri učení sa tejto zručnosti pre vás možno môžu byť užitočné tipy od laktačnej poradkyne:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou sa môžete stretnúť online a poradiť sa o kŕmení pohárikom, aj o ďalších aspektoch vašej situácie.

S laktačnou poradkyňou sa tiež môžete porozprávať o úprave polohy a prisatia bábätka tak, aby po vašom návrate získavalo po prisatí dostatočný tok mlieka a to ho bude stimulovať k tomu, aby ostalo na prsníku:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Po návrate trávte s bábätkom veľa času v kontakte koža na kožu, ktorý bude pomáhať zvyšovať tvorbu mlieka a bábätku pomôže prekonať stres z vášho odlúčenia a zvyšuje pravdepodobnosť, že sa bábätko k dojčeniu vráti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prerušenie dojčenia na dva dni