Grckanie a cumlik

Zuzana    07.08.2020, 09:27

Dobrý den, môj synček má 6 týždňov a dojčím ho. Chcen sa opýtať, či môže cmulanie cumlíka nejako ovplyvniť, to že viac grcká. Ďakujem.

Milá Zuzana,

áno, existuje súvislosť medzi používaním cumlíka a tým, že bábätko začne viac grckať. Grckanie ako také nie je pre bábätko problém, prečítajte si viac v tomto článku: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/ Avšak, ak bábätko grcká viac, ako grckalo v prvých týždňoch po narodení, vtedy je často zvýšená miera grckania prejavom reakcie na zníženie príjmu mlieka a toto je kľúčové riešiť. Vo vašej situácii je dôležité sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Aby ste mohli spoločne vyhodnotiť, ako vyzerá správanie bábätka pri dojčení a jeho pitie. V situáciách, kedy bábätko dostáva cumlík sa často výraznejšie grckanie spája s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou môže byť začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Výrazne by pomohlo odstrániť možné príčiny poklesu tvorby mlieka, napr. sa pokúsiť odstrániť alebo aspoň obmedziť používanie cumlíka. Toto nemusí byť jednoduché, ak ste aj vy aj bábätko zvyknutí cumlík používať, avšak existujú postupné kroky, ktoré sa dajú začať robiť. V tomto vám bude psychickou aj praktickou oporou poradkyňa pri dojčení, budete dostávať na mieru šité rady podľa toho, ako bude odstraňovanie cumlíka pokračovať. Začnete od jednoduchších situácií a časom nájdete iné spôsoby starostlivosti aj pre ťažšie situácie. A medzičasom budete s poradkyňou pri dojčení zlepšovať dojčenie a zvyšovať príjem mlieka zo strany bábätka, čo významne pomôže tomu, aby proces odstraňovania cumlíka bol jednoduchší. Vo všeobecnosti - v tejto odpovedi z poradne nájdete tipy, ktoré by ste mohli vyskúšať na preklenutie obdobia odstraňovania cumlíka:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=980



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grckanie a cumlik