Salmoneloza dojčenie

Barbora    13.08.2020, 20:48

Zdravím. Mám salmonelozu. Už som ju prekonala, no ešte je vo výsledkoch. Nakazili sme sa na hoteli. Dojčím 1,5r syna kt. ju tiež má. Inak papá už pekne. Malý má tahší priebeh nerie Atb, dostal z toho i zápal do kolienka. Dojčím ho na odporúčanie stále. Chcem sa spýtať, keď sa syn prelieči Atb mám i ďalej kojiť? Nenakazim ho cez mlieko?

Milá Barbora,

na základe toho, čo píšete, sa zdá, že váš 1,5-ročný dojčený synček dostal tiež salmonelózu. To znamená, že sa nemôže znova nakaziť, pretože už je chorý. Ale aj v prípade, že matka má salmonelózu a jej dieťa nemá príznaky, nie je dôvod prestávať dojčiť.  Rovnako ako pri ostatných infekciách tohto typu by aj v prípade salmonely matky mali pokračovať v dojčení, pretože najlepšia ochrana, ktorú bábätko môže mať na to, aby infekciu nedostalo, je ochrana dojčením. Prestať dojčiť by znamenalo ponechať bábätko bez ochrany v čase, keď to najviac potrebuje, pretože väčšina infekcií je nákazlivá už v čase, keď choroba ešte úplne neprepukla, a v čase, keď choroba prepukne, mamička už poskytuje v materskom mlieku protilátky, ktoré by v prípade nedojčenia dieťa nedostalo. Na druhej strane, to, že dojčenie poskytuje takúto ochranu, neznamená, že by v čase takejto infekcie mamička môže podceňovať dôležitosť poriadneho umývania rúk, obzvlášť po použití toalety.

Ak už dieťa má salmonelózu, je o to dôležitejšie pokračovať v dojčení. Materské mlieko poskytuje bábätku protilátky, imunitné faktory, látky pomáhajúce vystielať sliznicu čreva, jedinečný kokteil probiotík, viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií (bežné probiotiká z lekárne obsahuje okolo 5 kmeňov). S každým dojčením tak pomáhate liečiť jeho tráviacu sústavu. 

Pokračujte preto v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte. Vaše dieťatko dojčenie potrebuje a jeho zdravie bude ovplyvňovať pozitívne nielen teraz, ale aj v nasledujúcich mesiacoch a to isté sa týka aj vášho zdravia. Pozrite si v tejto súvislosti tieto informácie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Salmoneloza dojčenie