Nechat dceru cmulat palec?

Petra    16.08.2020, 19:35

Dobry den, poprosim o Vasu radu. Mam dve dcery, starsia ma 2.5 roka, mladsia 2.5 mesiaca. Obe su dojcene. Mladsia dcera si zacala cmulat palec. Neviem, kde som urobila chybu. Palec cmula, ked sa potrebuje upokojit. (Vieme, ze to nie je az taky dobry zvyk, ale okrem ineho to vyhovuje mojmu manzelovi, ktory si nevie dat rady, ked zacne plakat a vdaka cmulaniu sa dcera upokoji). Na cmulanie palca prisla sama. Mame ju nechat alebo sa snazit prelomit tento zlozvyk? Pripadne ponuknut cumlik? Prosim poradte. Trva to priblizne druhy tyzden. Starsia 2.5 rocna dcera si cmula palec taktiez zhruba od 3 mesiaca jej veku. Nikdy som jej neponukla cumlik. Dufala som, ze mladsia dcera si palec cmulat nebude. Dakujem za radu.

Milá Petra,

bábätká si niekedy v období okolo 3. mesiaca začnú sať pästičku alebo palček, pretože toto obdobie v živote bábätka je sprevádzané objavením ručičiek, a nemusí na tom byť nič neobvyklé. Pokiaľ ide o bábätko, ktoré dobre priberá a na prsníku spokojne pije, je cmúľanie pästičky len vývojovým štádiom, v ktorom bábätko pästičku objavilo. Niektoré bábätká si občas oblizujú niektoré prsty alebo pästičku ako súčasť normálneho správania bez toho, aby ich sali „zo zlozvyku“ a v takom prípade s tým pomerne rýchlo prestanú. Vaša situácia sa však zdá byť iná. Bábätko sa cmúľaním palčeka upokojuje. Toto by stálo za konzultáciu s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Spoločne s poradkyňou posúdite, čo sa deje pri dojčení, pretože pri satí palčeka tak, ako to popisujete vy je dôležité:

Namiesto ponúknutia cumlíka je potrebné urobiť nasledovné:
1) Zistiť, či sa bábätko dostatočne dojčí (pretože niektoré bábätká toto robia, keď sa z rozličných príčin zníži tok mlieka v dôsledku zníženej tvorby mlieka). Satie pästičky či prstov môže byť prvou známkou toho, že sa tvorba mlieka znížila a bábätko si menší tok mlieka kompenzuje satím mimo prsníka. S týmto vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení osobne.
2) Niekedy si bábätká sajú prsty alebo pästičku ako náhradu za to, že nemajú možnosť byť dostatočne dlho na prsníku. V takom prípade je dobré bábätku ponúknuť prsník a zabrániť tak satiu pästičky či prstov. Môžete bábätko nosiť v nejakom nosiči a ak bude potrebovať sať, ponúknite mu prsník.
V prípade, že príčinou toho, že si bábätko saje ručičku alebo palec, je to, že sa matke znížila tvorba mlieka, väčšinou je možné pozorovať pri dojčení, že bábätká chvíľu na prsníku pijú, a keď sa tok mlieka spomalí, tak namiesto ďalšieho pitia si sajú pästičku. Ak satie pästičky nahrádza pitie na prsníku, tak je potrebné podniknúť kroky na nápravu danej situácie, ktorá má niekedy tendenciu sa zhoršovať. Neplatí pravidlo, že „keby bolo bábätko hladné, tak by sa prisalo a pilo“. Satím pästičky si totiž môže nahrádzať satie na prsníku a nemusí to znamenať, že je dostatočne napapané. Táto skutočnosť sa potom neskôr môže prejaviť nižším váhovým prírastkom napríklad v priebehu nasledujúceho mesiaca, avšak niekedy bábätko ešte stále dobre priberá, hoci tvorba mlieka sa postupne znižuje. Cmúľanie palčeka je v takom prípade súčasťou správania bábätka pri štrajku - dieťatko sa upokojuje satím palčeka miesto toho, aby sa prisalo na prsník. Kľúčom k riešeniu tejto situácie je zvýšiť tvorbu mlieka a medzičasom postupovať podľa tohto dokumentu. Tieto situácie si vyžadujú veľa času a trpezlivosti a zvyčajne trvá dlho, kým sa to trošku zlepší, pričom otázka zvýšenia tvorby mlieka je kľúčom k riešeniu.

To, že si dieťa saje pätičku alebo prsty nie je dôvod na dávanie cumlíka. Ani cumlík, ani palec nie sú ideálne z hľadiska rozvoja čeľuste a správneho vývoja ústnej dutiny. Žiaden cumlík nie je „ortodontický“. Správny rozvoj čeľuste, podnebia a správny vývoj ústnej dutiny zabezpečuje dojčenie. Preto, ak si bábätko začalo sať palček systematicky a ako reakciu na zníženie tvorby mlieka, riešením je zvýšenie tvorby mlieka a zlepšenie dojčenia, aby znova mohol na prsníku zažívať aj satie na upokojenie a uspatie.

Z hľadiska dlhodobého dojčenia, vývoja ústnej dutiny ako aj samotného palčeka (niekedy pri veľmi dlhodobom saní sa deformuje aj samotný palček či necht na ňom) je preto súčasťou riešenia snaha, aby sa dieťatko naučilo využívať na satie prsník. Ak už je na satie niečoho iného zvyknuté, toto môže byť ťažké. Treba skúsiť vystihovať tie správne okamihy, keď sa to bude dať, ale zároveň sa snažiť citlivo predísť tomu, aby sa dieťa hnevalo či plakalo. Skôr sa mu snažiť ukázať, že je príjemné byť na prsníku. Pomôcť by mohlo napríklad časté nosenie, fyzický kontakt, spoločné spanie a snaha zameniť palček za prsník, keď už dieťatko skoro zaspalo. Spočiatku to nie je jednoduché, ale táto zmena je možná a dôležitá pre budúcnosť. Oplatí sa to riešiť, pretože potreba dieťatka sať trvá pomerne dlho - a ak si ju dieťatko už v prvých mesiacoch uspokojuje na palčeku, nemusí byť jednoduché dosiahnuť, aby si ho dieťatko nesalo aj neskôr, keď už bude mať 3 či 4 roky, pretože obzvlášť zaspávanie na ňom je mu príjemné podobné ako zaspávanie na prsníku. 

Všetky kroky pre riešenie situácie vám odporúčame prejsť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, ktorá môže prejsť s vami aj aspekt toho, ako môže manžel upokojiť bábätko nosením alebo inými nástrojmi bez toho, aby potreboval, aby bábätko malo cumlík alebo si salo palček.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechat dceru cmulat palec?