Dojcenie,ak sa dieta odtahuje

Veronika    21.08.2020, 22:39

Dobry den. Moja dcerka ma 3 mesiace,ked sa narodila pekne papala z prsnika a bola najedena,no casom zacala byt hladna,na prsniku nervozna,netahala len sa trhala akoby mala krce. Zacali sme dokrmovat cievkou po prsniku. Tahala, no casom prestala a cievku vytlacala jazykom von. Presli sme na flasku. Najprv aom jej dala potahat prsnik a ked uz nechcela dala som jej odsate mlieko z flasky.za tu dobu som ho nemala viac ako 40 ml :(. Z oboch prsnikov. Boli dni ked som len sedela a prikladala,aby aby som nedokrmovala,ale aj tak bola hladna. Zacali sme davat profuturu. Ja som barala senovky,beneditka,pila caje a mliecko ne a ne. Malu som som si prikladala,nosila v satke. Neviem to mliecko rozbehnut. Uz sme natom tak,ze mala sa uz nechce prisat. Prisla mi uz aj menstruacia. Znamena to,ze sme uplne skoncili a dojcenim? Ma zmysel trapit ju aj seba prikladanim,ktore je skor boj a velky plac. Som z toho n3stastna..vopred dakujem za odpoved.

Milá Veronika,

kroky pre zlepšenie dojčenia sa oplatí urobiť vždy. Je zrejmé, že za posledné týždne ste sa veľmi snažili robiť kroky pre zlepšenie dojčenia a preto je pochopiteľné, ak máte pocit, že už neviete, čo by ste ešte urobili. Mnohé z krokov, ktoré spomínate, sú súčasťou opatrení, ktoré v tejto situácii odporúčame urobiť, avšak len na základe vášho popisu situácie nie je možné predpokladať, že sa tieto kroky použili správne a vo vašom popise situácie nie sú spomenuté ďalšie kroky, ktoré by mohli situáciu zlepšiť. Napríklad z vašej otázky nie je zrejmé, či ste tieto kroky robili v kontakte s niektorou z našich laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Keď matky popisujú správanie svojho bábätka ako kŕčovité, nespokojné, nervózne, súvisí to najčastejšie s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Preto kľúčový krok v riešení tejto situácie by malo byť spoločne s laktačnou poradkyňou sa naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení by tiež mala skontrolovať uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Z vášho popisu situácie nie je zrejmé, či sa tieto kroky urobili. Dokrmovanie laktačnou pomôckou totiž funguje pri správnom prisatí bábätka, bez úpravy prisatia časom prestane fungovať aj dokrmovanie laktačnou pomôckou.

A keďže jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení, je pochopiteľné, že pri používaní fľaše sa situácia ešte zhorší a bábätko môže začať dojčenie odmietať úplne. Hoci sa môže teraz situácia zdať bezvýchodisková, existuje nádej a postupy, ktoré vám môžu pomôcť. Menštruácia v takejto situácii pravdepodobne súvisí s faktom, že tvorba mlieka reaguje na to, čo sa doteraz dialo a znížila. Neznamená to však, že ide o nemeniteľnú situáciu. Stále je možné pomôcť bábätku začať sa prisávať a zvýšiť jeho príjem mlieka. Skontaktujte sa s laktačnou poradkyňou a ako prvý krok sa porozprávajte o faktoroch, ktoré môžu vo vašej situácii znižovať tvorbu mlieka. Okrem spomínaných umelých náhrad prsníka, je ďalšou častou príčinou začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu súčasnej situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte aktuálnu situáciu so zvyšovaním tvorby mlieka a kroky, ktoré by sa dali urobiť. Ak sa bábätko momentálne vôbec neprisáva a nepodarí sa vám to zmeniť ani na prvej návšteve laktačnej poradkyne, ukáže vám, akým spôsobom nakŕmiť bábätko bez nutnosti použitia fľaše:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Laktačná poradkyňa vám okrem praktických tipov poskytne psychickú podporu a povzbudenie a mali by ste spolu ostať v kontakte, až kým sa situácia nezlepší. A najmä: ponúkne vám na mieru šité odporúčania podľa toho, ako sa situácia bude vyvíjať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie,ak sa dieta odtahuje