Stroupek po ucpaném mlékovodu

Kristina    23.08.2020, 22:08

Dobrý den, v poslední době jsem se potýkala s problémy při kojení. Měla jsem na konzuktaci již 3x doma laktační poradkyni, prisati a polohu miminka mám již v pořádku. Na obou prsou jsem měla ucpaný mlékovod a objevila se mi tam bílá tečka, kterou jsem propíchla. Problém, ale je že ikdyž jsou prsa volné tak puchyřek na bradavce zustal a jak ma tendenci se hojit, tak se zaceluje a opět dochází k ucpávání mlekovodu. V miste ucpaneho mlekovodu se utvoří stroupek. Místo již potírám citrovitalem, ale často ještě dojde k opětovnému ucpání. Je to dost nepříjemné, odrazuje mě to od kojení, protože vždycky musím puchýřek opět propíchnout. Zatím mi nedokázal nikdo poradit. Má gynekolozka mi doporučila laktaci ukončit a napsala mi léky. Ráda bych, ale dále kojila. Předem děkuji za Vaši odpověď a čas.

Milá Kristino,

v tejto situácii sa obráťte znova na laktačnú poradkyňu z nášho zoznamu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože nedostatočne doliečený mliekovod je možné dohojiť. Naše odporúčanie by teraz bolo pár dní natierať postihnutú bradavku výťažkom z grapefruitových semienok po každom jednom dojčení a niekoľkokrát pretrieť olivovým olejom na zmäkčenie a potom skúste bodku sterilnou ihlou rozrušiť. Súčasťou  riešenia by však celkom iste mala byť aj úprava prisatia bábätka a pokračovať v liečbe bradavky výťažkom z grapefruitových semienok aj po prepichnutí. Správne prisatie je tiež kľúčové preto, aby nedochádzalo k zablokovaniu mliekovodov v prsníku. Z vašej otázky nie je zrejmé, s ktorou poradkyňou ste sa stretli a aké odporúčania ste s ňou riešili, ak by ste mali záujem, napíšte nám tieto detaily na dojcenie@mamila.sk. Ak by ste mali záujem, môžete svoj email doplniť aj o fotku toho, čo pozorujete na bradavke. V tejto situácii existujú kroky, ktoré je možné urobiť, ostaňte v kontakte s laktačnou poradkyňou, aby ste dostali na mieru šité odporúčania a aby ste upravili, čo sa upraviť dá, napríklad prisatie bábätka tak, aby malo pri dojčení hlavičku v záklone a bolo prisaté hlbšie do prsníka (ideálne tak, aby nebolo vidieť kútik úst a pery) a stláčanie prsníka počas dojčenia. Správnosť prisatia totiž významne ovplyvňuje aj podjazyková uzdička, z vašej otázky nie je možné posúdiť, či toto je niečo, čo sa týka aj vás.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stroupek po ucpaném mlékovodu