Bolestivé prsniky

Zuzana    25.08.2020, 19:49

Dobrý deň, mám takmer 3 mesačne dieťa ktoré od začiatku iba dojčim, posledné týždne bojujem s pálivou bolesťou v prsnikoch a bradavkách, Myslela som že to môže byť mykóza ,tak natieram už 2 týždeň canestenom aj sa mi ulavilo trocha ale nič extra,prisatie bábätká je správne pri prvom synovi som mala laktacnu poradkyňu kt ma to naučila ako to ma vyzerať. Ale teraz si neviem rady s týmto ...citrovital vnútorné je možné používať? Aj keď v letaku sa neodporúča...alebo viete mi poradiť čo ine by sa dalo vyskúšať? Naliate prsia nemam ani hrčky sa mi netvoria, bradavky tiež niesu popraskane len ta paliva bolesť aj počas dojčenia aj mimo dojčenia.. tiež pristupovanie mlieka je bolestivé...za vašu odpoveď pekne ďakujem Zuzana

Milá Zuzana,

bradavky môžu bolieť (a to aj veľmi intenzívne) aj napriek tomu, že na nich nie je viditeľné poškodenie. Bolesť, ktorú popisujete, je typická pre poškodenie tkaniva bradaviek, ktoré má svoju primárnu príčinu a tou je fyzické poškodzovanie tkaniva bradaviek. Preto okrem správnej a účinnej liečby (ktorú väčšinou canesten nevie poskytnúť) je potrebné v prvom rade odstrániť prvotnú príčinu tohto poškodzovania. Preto vám v tejto situácii odporúčame skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Prisatie bábätka v prípade takto bolestivých bradavkách je dôležité upraviť skutočne veľmi dôkladne. Existujú rôzne aspekty, na ktoré sa s laktačnou poradkyňou pozriete osobne – či je bábätko prisaté s bradou zaborenou do prsníka a noštekom voľným. Pri správnom prisatí bábätku nevidieť kútik a pery, pretože je hlboko v prsníku. A pritom má voľný noštek. A oboma líčkami sa rovnako dotýka prsníka. Tieto detaily nie je jednoduché pamätať si po dlhšej dobe a úprava prisatia môže predstavovať významný krok pred. Navyše súčasťou správneho prisatia je aj voľný jazýček bábätka. Prirastená podjazyková uzdička znemožňuje správne prisatie bábätka. A vaše druhé bábätko môže mať podjazykovú uzdičku prirastenú, aj ak prvé bábätko uzdičku nemalo. Okrem toho sa spoločne s poradkyňou naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Spolu s laktačnou poradkyňou bude teda dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Keďže u vás už k poškodeniu došlo, budete sa s laktačnou poradkyňou musieť porozprávať aj o najúčinnejších spôsoboch liečby podľa toho, aká presne je vaša situácia. Súčasťou týchto opatrení býva aj výťažok z grapefruitových semienok, ktoré môžete používať na bradavky (ale pravdepodobne zriedený, aby neštípal) a premasťovať bradavky olivovým olejom, ale aj ďalšie prostriedky. Výťažok z grapefruitových semienok môžete užívať aj vnútorne. Tá veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda. Bolestivé bradavky bývajú jeden z najčastejších dôvodov, pre ktorý bábätka a matky zbytočne podstupujú riziká predčasného odstavania. Máte právo na potrebnú liečbu. Nikto nemôže chcieť, aby ste dobrovoľne robili činnosť, pri ktorej pociťujete nepríjemnú bolesť. Máte právo na potrebnú liečbu.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé prsniky