Syndrom belave bradavky a kloboucky

Pavlína    25.08.2020, 19:57

Dobry den, prosim o radu. Mam doma dvoumesicni holcicku, kterou plne kojim a prospiva dobre. Bohuzel mam syndrom belave nradavky a kojeni mne velmi boli. Bradavky boli i dlouho po kojeni, takze v podstate cely den, protoze kojim zhruba po dvou hodinach z obou prsou priblizne pul hodiny. Zvazuji pouziti kloboucku, protoze bolest vubec neustupuje, ale vim, ze to neni moc dobra cesta. Existuje i jina moznost nez kloboucky?a muze belava bradavka vymizet? Kojeni se nechci vzdat. Moc dekuji za odpoved.

Milá Pavlíno,

existujú spôsoby, ako pomôcť pri syndróme bielej bradavky a bolesti bradaviek. V tejto situácii sa často ženám nesprávne odporúča klobúčik, rovnako ako sa nesprávne odporúča aj ženám, ktorých bábätká sa odmietajú prisať na prsník. Klobúčik situáciu nemá ako zlepšiť, dokonca dokáže vytvoriť poranenia špecifické pre používanie klobúčikov, najmä na dvorcoch. Jeho použitie robí z prsníka fľašu, bábätko nezískava toľko mlieka, koľko potrebuje (preto klobúčiky z dlhodobého hľadiska dlhšiu dobu dokážu používať niektoré ženy len preto, že majú výdatnú tvorbu mlieka, ktorou prekonajú prekážky, ktoré klobúčik spôsobuje) a navyše použitie klobúčikov postupne tvorbu mlieka znižuje. Zníženie tvorby mlieka zhoršuje bolesť bradaviek. Ak by ste aj teda teraz pri použití klobúčikov prechodne pociťovali nižšiu bolesť, situácia s čoskoro zhorší a bude sa omnoho ťažšie liečiť. A navyše teraz skutočne existujú iné riešenia, ktoré by vám mohli pomôcť.

Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Je dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek.

Správnym prisatím sa prestane tkanivo bradaviek ďalej poškodzovať (čo je primárna príčina syndrómu bielej bradavky) a vznikne priestor na hojenie. Hojenie podporíte prostriedkami pre ošetrovanie bradaviek, ktoré by vám podľa vašej situácie mala odporučiť laktačná poradkyňa osobne. Súčasťou liečby by mali byť aj prostriedky pre rýchlejšie ustúpenie syndrómu bielej bradavky. Pre okamžité zlepšenie si môžete začať dávať vysoké dávky vitamínu B6 (150 - 200mg B6 denne počas prvých štyroch dní) spolu s tabletkou B-komplexu (1 za deň), ak sa to začne zlepšovať, znížiť dávku na 50mg a potom vysadiť. Okrem toho po tom, čo bábätko pustí prsník, si môžete dýchnuť horúci vzduch do dlane a priložiť dlaň k bradavke (studený vzduch zhoršuje syndróm bielej bradavky), alebo môžete aplikovať inú formu suchého tepla.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili bábätko prisať, môžete si po celý deň dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevylieči, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Syndrom belave bradavky a kloboucky