Nebolava hrcka

Jana    27.08.2020, 08:58

Dobry den, mam 3tyzdnove babo. Zhruba po tyzdni sa mi v jednom prsniku spravila hrcka,ktora neboli. Par dni som prsnik nahrievala v sprche, soluxom. Riesila som to aj s doktorkou,ktora mi dala oxytocin,ale ani po 2-3 dnoch "liecby" som nevidela ziaden progres a momentalne som to nechala tak.. Tym,ze ma to neboli,tak neviem,ci stale hrozi riziko zapalu. Fakt je,ze hrcka ma aj 5 cm. Dakujem za odpoved

Milá Jana,

každá hrčka v prsníku, ktorá sa nemení, by sa najneskôr po dvoch týždňoch mala nechať vyšetriť.  Cez internet sa hrčky v prsníkoch nedajú diagnostikovať, a preto aj nie je možné ponúknuť jednoznačné riešenie. A to špeciálne v situácii, ak hrčky pretrvávajú dlhšie ako 1 - 2 dni. V tých najjednoduchších prípadoch ide pravdepodobne o upchatý mliekovod, ktorý by sa však vo väčšine prípadov mal vyriešiť sám od seba v priebehu 1 - 2 dní. Upchaté mliekovody sa častejšie spájajú s matkami, ktoré majú veľké množstvo mlieka, a ak sa niektoré miesto nedostatočne vyprázdni, môže sa mliekovod upchať. Na vyriešenie takejto situácie pomáha v prvom rade dojčenie, počas ktorého budete stláčať dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia. V tejto situácii má zmysel stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v prípade, že by išlo o zablokovaný mliekovod, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Návštevu poradkyne vám odporúčame aj preto, že vám lekárka podala oxytocín, ktorý sa často nesprávne odporúča, hoci túto situáciu nemá ako zlepšiť bez ohľadu na jej príčinu. Pre mnohé ženy znamená zníženie tvorby mlieka a preto v tejto situácii má zmysel vyhodnotiť ako vyzerá pitie bábätka a či nie je potrebné urobiť kroky pre zvýšenie príjmu mlieka bábätka pri dojčení.

Ak hrčka pretrváva, treba zvážiť iné príčiny hrčiek. Ak pretrváva viac ako dva týždne a nezmenšuje sa, treba ju vyšetriť a vyhodnotiť. Môže ísť o galaktokélu, absces a podobne. Medzi spôsoby, ako diagnostikovať hrču v prsníku, ktorá sa nezmenšuje a nemizne, patrí ultrazvuk, mamogram, CT alebo MRI, prípadne aspirácia, ak sa predpokladá, že v hrčke sa nachádza tekutina.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nebolava hrcka