Laktace

Tereza    10.09.2020, 15:05

Dobrý den, máme syna (4 týdny), bohužel nemohu plně kojit, protože syn má fenylketonurii a musí být částečně na speciálním UM. Kojim cca 4x denně doteď cca 60ml každé kojení. UM dostává z flašky. Poslední dva dny se mi stává, že se u kojení rozčiluje a z prsa tolik nevytáhne (jen 30-40ml), prsa nejsou tolik nalitá. Piju čaje kojící, meltu, zítra nasadím bylinky. Jak to udělat, aby bylo MM dostatek? Chápu, že lahvička není ideální, ale také věřím, že pohoda maminky udělá hodně... Děkuji. S pozdravem, Tereza 

Milá Terezo,

bábätká s fenylketonúriou môžu byť dojčené týmto spôsobom:

- bábätko dostane potrebné množstvo náhradnej výživy s nízkym obsahom fenylalanínu v množstve, aké má dostať popri dojčení laktačnou pomôckou:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Takýto spôsob podania umelého mlieka nebude ohrozovať dojčenie, pretože z pohľadu bábätka to, čo bude piť, bude naďalej získavať z prsníka. Vyhnete sa tak rizikám použitia fľaše, ktoré už teraz pozorujete.

- zvyšok kŕmenia bábätka dokončíte na prsníku bez laktačnej pomôcky.

V situácii, kedy sa bábätko začína hnevať na prsníku, je dôležité stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vám ukázala dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku a naučili ste sa spoľahlivo takýto spôsob dokrmovania aplikovať aj vy sama. Okrem toho vám pomôže zlepšiť prisatie bábätka a zvýšiť jeho spokojnosť pri dojčení. V tejto situácii tiež pomôže zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom najmä nosenie, spoločné spanie, cez deň trávte veľa času v kontakte koža na kožu. Prsník s laktačnou pomôckou ponúkajte bábätku hneď pri precitaní, aby ste znížili pravdepodobnosť, že sa bude hnevať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok