Vetry u 10mesacneho dieťaťa

Elena    16.09.2020, 13:39

Dobrý deň prajem. Mám 10m syna, je stále plne dojčený, príkrmy úplne odmieta. Chcem sa spýtať, či je normálne, že ho v noci stále budia vetry. Kaká každý druhý deň, niekedy aj každý deň. Ale aj pri tom sa neskutočne krúti a keď ho to chytí v noci, až plače. Skúšala som aj dať na voľno do klbka, no je veľmi silný, vystiera sa a plače ešte viac. Mám už vyhľadať odborníka z gatroeneterologie? Ďakujem pekne

Milá Elena,

stolica detí, ktoré sú výlučne len dojčené, býva tekutá, nebýva formovaná. Ak to tak je aj pri vašom bábätku, tak nie je dôvod, aby ste potrebovali nejaké špeciálne vyšetrenia.

Skúste najprv opatrenia, ktoré by mohli pomôcť. Ak bábätká pociťujú diskomfort, bez ohľadu na pôvod diskomfortu môžu pomôcť tieto opatrenia:

  1.  Skúste si dať skontrolovať výdatnosť dojčenia, prípadne skúste spolu s laktačnou poradkyňou nájsť spôsoby, ako začať bábätko učiť papať. Tým pádom by ste mu do stravy mohli začať dávať rozličné potraviny, ktoré by jeho brušku mohli urobiť dobre. Ako napríklad pomleté ľanové semienka alebo slivky, sušené slivky alebo šťavu zo sliviek a podobne.
  2. Hojdanie na fitlopte, ktoré stimuluje vestibulárny systém v mozgu a tým aj eliminuje bolesť.
  3.  Dojčenie v nosiči alebo šatke. Toto je niečo, čo matky v tomto veku nie vždy pri nočnom diskomforte využívajú, ale možno by to mohlo pomôcť.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vetry u 10mesacneho dieťaťa