Kedy nasadit prikrmy výlučne dojcenemu dietatu

Lucia    18.09.2020, 23:24

Dobrý deň, mám 4,5 mesačného syna, ktorý je výlučne dojceny. Posledné dva, tri tyzdne pozorujem jeho záujem o jedlo. Keď jem, sleduje moje jedlo, nacahuje sa za ním a mám pocit že občas je smutný že mu ho nedám do rúk. Mám však obavy takto skoro zavádzať prikrmy keďže aj vy píšete že dieťa by malo byť výlučne dojcene do 6 mesiacov. Na druhej strane mi príde nezmyselné naťahovať čas ešte mesiac a pol keď som presvedčená že už by jedol aj iné jedlo. Obávam sa tiež že ak mu ho dám už teraz, aby nepokleslo dojčenie resp. neprestal mať on záujem. Má totiž taký ľahší štrajk v dojceni a nechcem to pokaziť resp. zhoršiť keďže opatrenia z protokolu a od laktacnej poradkyne celkom zaberajú. Posledné dva tyzdne začal tiež zle spávať, v noci sa budí pomaly každých 45 minút,prehazuje sa, má nekludny spánok a uspi ho len dojčenie. Tak neviem či to tiež nesuvisi s tým že mlieko mu už nestačí a potrebuje aj ďalšie jedlo. Inak prospieva, priberá, v súčasnosti má 7 kg. Myslíte že mám s prikramami ešte pockat alebo nie? Ide mi teda hlavne o to aby dojčenie naďalej pekne pokracovalo. Ďakujem

Milá Lucia,

odporúčania o dĺžke výlučného dojčenia hovoria o „približne 6 mesiacoch“. To, že dieťa začne jesť aj inú potravu popri dojčení, je vývojový míľnik, ktorý dieťa dosiahne prirodzene. Omnoho viac ako konkrétny čas či vek dieťaťa je dôležité sledovať jeho signály - signály, ktoré znamenajú, že je na jedlo pripravené. Znaky pripravenosti sú, že sa zaujíma o to, keď vy jete, načahuje sa za vaším jedlom, snaží sa dať si ho do úst a podobne. Ak tieto znaky vykazuje (bez ohľadu na jeho vek), tak potom ho nechajte ochutnať jedlo, ktoré si z vášho taniera vyberie. Ak sa tieto znaky ešte neprejavujú, tak počkajte. Nemá zmysel vnucovať dieťaťu jedlo, keď ešte nie je pripravené, ani mu jedlo odopierať, ak už pripravené je. Zároveň nie je dobré tento vývojový míľnik premeškať.

Väčšina detí sa zaujíma o jedlo okolo 6 mesiaca, tento čas je však orientačný, a je pravda, že pre mnohé deti tvorí veľkú časť príjmu jedla materské mlieko ešte po mnoho mesiacov, niektoré začnú viac jesť až okolo roku s tým, že dojčenie samozrejme pokračuje. Obdobie, keď sa deti začínajú zaujímať o jedlo, je obdobie experimentovania, skúšania chutí, a keď sa tento záujem objaví, je dobré ho podporiť.

Dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mu viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Niektorí rodičia zisťujú, že ich bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak dieťatko často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahlo za tým jedlom, o ktoré má záujem a jedlo ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Ak je dieťa ochotné jesť jedlo z taniera, tak mu ho nie je potrebné mixovať, možno ho bude schopné jesť, ak nie, môžete mu ho rozpučiť vidličkou.

Poraďte sa o tomto s vašou laktačnou poradkyňou osobne. Kalorické jedlá majú totiž potenciál zlepšiť aj štrajk dieťatka, ktoré je ochotnejšie tolerovať nižší tok mlieka. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ jedlo (napríklad len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

- pri takýchto jedlách by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny, ktoré by malo v každom jedle obsahovať olej či kombináciu olejov alebo maslo. Príklady môžu byť:

  • banán
  • ovsené vločky
  • všetky druhy obilnín (bežné obilniny - pšenica, raž, žito ako aj rozličné iné pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
  • zemiaky, sladké zemiaky
  • mäso
  • zelenina a ovocie, ale nie ako jednodruhové jedlo, ale v kombinácii s inými potravinami, ktoré majú vysoký obsah kalórií; ovocie a zelenina teda doplnok príkrmov
  • jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom malom množstve tak, aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa
  • kravské mlieko je po 6. mesiaci možné používať v malom množstve, ale nemá tvoriť významnú časť stravy dieťaťa


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kedy nasadit prikrmy výlučne dojcenemu dietatu