Kojení a prikr

Šárka    22.09.2020, 09:31

Jak dlouho kojite ? Mě sestra dnes řekla že mám kojit max 20.min což mi přijde jako hloupost...

Milá Šárko,

dojčite svoje bábätko tak často a tak dlho, ako to potrebuje. Toto predstavuje základný predpoklad pre úspešné dojčenie a aj preto organizácie venujúce sa podpore dojčenia, napríklad aj Svetová zdravotnícka organizácia, zdôrazňujú dojčenie podľa potrieb bábätka, ako dôležitú podmienku úspešnosti dojčenia.

Mnohé informácie, ktoré matky dostávajú o dojčení od svojho okolia, od širokej ale často aj odbornej verejnosti, sú informáciami, ktoré sa zakladajú na skúsenosti s kŕmením bábätiek umelou výživou, na osobných názoroch a predstavách.  

Napríklad jedným z častých dôvodov, prečo ženy počujú, že nemajú dojčiť viac ako určitý počet minút (a aj toto sa veľmi líši, podľa toho, kto vám túto informáciu hovorí – niekedy ide o 7 minút, inokedy o 10, 15 alebo 20), je predstava, že dojčenie poškodzuje bradavky matky a snaha vyhnúť sa poškodeniu tým, že sa bábätku dovolí stráviť na prsníku iba určitý čas. V skutočnosti poškodenie bradaviek matky súvisí s nesprávnym prisatím bábätka. A ako mnohé matky potvrdzujú, mnohé majú skúsenosť, že pri prvom dojčení bábätka, mali významne poškodenú bradavku, ak prisatie nedopadlo správne a to bez ohľadu na dĺžku dojčenia. Preto je dôležité prisatie bábätka, pretože od neho závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Pri dojčení si bábätko prisuňte do takej polohy, aby ste boli bruško na bruško a bábätko po prisatí malo zaborenú bradu do prsníka a noštek voľný tak, aby ste mohli prejsť medzi prsníkom a noštekom vašim prstom. Dbajte na to, aby bolo bábätko dostatočne pritiahnuté do prsníka – aby ste pri dojčení nevideli pery a kútiky úst bábätka. Ak máte pochybnosti, či má vaše bábätko správne prisatie, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne, aby ste to skontrolovali:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pravidlá a dojčenie nejdú dosť dobre dohromady. Podstatné je to, ako vyzerá pitie na prsníku. Pitie vášho bábätka môžete porovnať s našimi videoukážkami:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak bábätko nepije, je zbytočné držať ho na prsníku 20 minút. A ak bábätko pije, je nesprávne dávať ho dole z prsníka, keď sa chce ešte dojčiť. Niektoré deti sa chcú dojčiť často alebo dlho. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Na toto mnohí ľudia zabúdajú, keď matkám dávajú nezmyselné obmedzenia dĺžky alebo častosti dojčenia. Dojčenie totiž poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu a pod. Bábätko sa môže chcieť dojčiť napríklad preto, že potrebuje zaspať. Prečo by to malo stihnúť presne do 20 minút? Prečo by malo byť dávané dole z prsníka, keď na ňom zaspalo a spokojne na ňom spí? Bábätko sa môže chcieť dojčiť napríklad po príchode zvonku, pretože mu bolo vonku zima a doma je teplo a potrebuje reguláciu telesnej teploty. Znamená to, že mu nemôžeme naplniť túto funkciu, napríklad len preto, že sa dojčilo pred pol hodinou? Časovanie dojčenia nedáva zmysel.

Ak bábätko priložíte na prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia plne využívate. Dojčenie vám tak bude pomáhať pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, tú schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má tú istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin. Toto sa postupne bude meniť, vaše bábätko vyrastie a prirodzene ho začnú zaujímať mnohé iné veci, prirodzene si nájde spôsoby, ako sa upokojiť a ako vnímať veci, a to všetko vďaka istote, ktorú teraz nadobudlo pri dojčení. Dojčenie jej dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti. Nájdite preto spôsoby, ako umožniť bábätku, aby sa dojčilo podľa svojich potrieb, a aby ste zároveň dokázali napĺňať svoje potreby. Ak bábätko potrebuje byť na prsníku dlho, môžete si nájsť pohodlnú polohu a popri dojčení si odpočinúť, prípadne aj pospať. Ak potrebujete niečo robiť, môže vám pomôcť nosenie bábätka v šatke tak, aby sa ste mohli s voľnými rukami dojčiť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a prikr