Kojení a stimulační léčba při ivf

Lucie    25.09.2020, 16:55

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně kojení a hormonální "léčby" před ivf. Mám 7 měsíční miminko, stále kojím a ráda bych kojila dál. Vzhledem k mému věku jsem "musela" zažádat pojišťovnu o částečně hrazený poslední zbývající cyklus ivf, který bych ale měla zahájit do konce letošního roku. Na klinice po mně chtějí, abych kojení ukončila, kvůli léčbě samotné, a i kvůli ovulaci atd. Dohledala jsem si na webu protichůdné informace. Mimojiné jsem si pročetla informace na stránkách´International breastfeeding centre´. Prosím o radu, jak to tedy je, je to jednoznačně kontraproduktivní? Chápu, že také záleží na individuální situaci a na konkrétní léčbě, ale ráda bych měla seriózní argumenty. Děkuji za odpověď, příjemný den. S pozdravem, Lucie

Milá Lucie,

rozhodujúce nie je to, či dojčíte. Rozhodujúce je, či máte menštruačný cyklus. Ak už máte menštruáciu, tak potom je možné zhodnotiť, ako menštruačný cyklus prebieha, ako prebieha ovulácia, prípadne (úplne nezávisle od dojčenia) podniknúť kroky, ktoré znamenali zlepšenie podmienok pre otehotnenie v príprave na IVF. Ak už menštruáciu máte, tak pokračujte v dojčení a spoločne s odborníčkou alebo odborníkom na plodnosť zhodnoťte priebeh menštruačného cyklu. 

Ak menštruáciu ešte nemáte a máte do začiatku liečby a IVF takto málo času, tak potom je potrebné zvážiť možnosti, ktoré v tomto smere máte. Môžete ďalej pokračovať v dojčení, pridať na príkrmoch a zvýšiť ich množstvo, rozmanitosť ako aj kalorickú hodnotu tak, aby pokrývali väčšiu časť príjmu dieťaťa. Okrem toho môžete v takejto špecifickej situácii urobiť kroky na zníženie tvorby materského mlieka - buď tým, že budete viackrát po sebe dojčiť na jednom prsníku, čím bude vaše bábätko získavať menej mlieka. Druhý prsník sa tým pádom naleje, a keď sa nevyprázdni, tak sa v ňom tvorba mlieka zníži. To isté môžete robiť aj v noci. Prípadne môžete už teraz začať stimulačnú liečbu v príprave na IVF. Táto liečba - ako napríklad progesterón či estrogén - spoľahlivo a pomerne dramaticky znižuje tvorbu mlieka. Tým, že je pri tejto liečbe tvorba mlieka prakticky zanedbateľná, tak nie je problém v pokračovaní dojčenia, akurát niektoré deti v tomto veku môžu reagovať na zníženie tvorby mlieka, takže budete potrebovať využívať rozličné nástroje ako nosenie či hojdanie na to, aby ste ho na prsníku udržali, hoci sú bábätká, ktorá sa dojčia aj bez ohľadu na to, že pijú žiadne alebo minimálne množstvá mlieka.

Samotná liečba pri IVF nie je dôvod na ukončenie dojčenia. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a stimulační léčba při ivf